s??ndag den 10. juni 2012

Sommerlagkage

Denne lagkage er en frisk "lille" sag, som best??r af nogle luftige bunde og en let b??rmousse. P?? min mors f??dselsdag er der altid godt vejr, s?? da jeg skulle v??lge lagkage faldt valget p?? denne, der egner sig godt til at blive nydt i solen med et glas k??ligt et-eller-andet. Start gerne dagen f??r p?? denne lagkage, da den har godt af rigtigt at s??tte sig.

Ingredienser til kakaobundene:
4 ??kologiske ??g
120 g mel
160 g sukker
20 g god kakao
2 spsk Amaretto

??ggene skal have stuetemperatur f??r du anvender dem. N??r de har det kan du t??nde ovnen p?? 190 grader (ikke varmluft). Pisk ??ggene med sukkeret s?? l??nge, at massen bliver luftigt og piskeriset efterlader tydelige spor.
Sigt mel og kakaopulver sammen et par gange f??r det forsigtigt foldes i dejen lidt efter lidt. Dejen h??ldes i en springform (ca. 22 cm i diameter) der enten kan v??re smurt eller foret med bagepapir. Jeg bruger en kombination, hvor jeg sm??rer siderne med lidt sm??r og kommer bagepapir i bunden.

Bundene bages i ca. 25 minutter, til man kan stikke en h??klen??l i, uden at der h??nger noget ved.

 
Ingredienser til jordb??rmousse:
500 g frosne b??r (jeg brugte 300 g jordb??r og 200 g bromb??r)
125 g sukker
4 blade husblas
2 dl piskefl??de
300 g friske b??r sk??ret i mundrette stykker (jeg brugte jordb??r)

L??g husblassen i bl??d i rigeligt koldt vand. Bring b??r og sukker i kog i en gryde og lad kompotten simre i 10 minutter, mens du r??rer i den fra tid til anden. Tag gryden af varmen og brug en stavblender til at f?? en j??vn masse. Tag husblassen op af vandet og vrid vandet ud f??r den kommes i gryden. R??r med en grydeske til husblassen er opl??st. Kompotten h??ldes i en sk??l hvorefter husholdningsfilm kommes over, s?? den slutter til helt nede ved kompotten. S??ttes p?? k??l til den er afk??let. N??r kompotten er afk??let piskes fl??den stiv (den er klar n??r man kan vende sk??len p?? hovedet uden at der kommer fl??de ud) og vendes forsigtigt i.


Lagkagen kan med fordel samles i springformen og opbevares p?? k??l indtil den skal pyntes. Bundene sk??res over p?? tv??rs i to lige store bunde - og f??rste bund kommes tilbage i springformen. Jeg kommer som regel en eller anden form for spiritus p?? mine lagkagebunde - denne gang blev det Amaretto. Kom f??rst halvdelen af jordb??rmoussen p??, derefter de friske b??r og til sidst resten af jordb??rmoussen. Kom den anden bund p?? toppen og s??t lagkagen p?? k??l i mindst 4 timer - gerne natten over.

Pynt:
3 dl piskefl??de
100 g fondant
Gr??n og r??d pasta farve
Lidt flormelis
50 g hakket chokolade
ca. 20 hindb??r

Pisk fl??den stiv og kom et j??vnt lag over hele lagkagen. Kom en del af fl??deskummet i en spr??jtepose med en stjerneformet tylle. Spr??jt sm?? rosetter rundt langs kanten og kom et hindb??r p?? hver.
Farv halvdelen af fondanten r??d og halvdelen gr??n. Den gr??nne del rulles ud p?? et flormelis drysset bord. Sk??r et blad ud af den. Den r??de halvdel formes til sm?? aflange kugler, der s??ttes p?? k??l indtil de f??les faste. Giv chokoladen ca. 30 sekunder i mikrob??lgeovnen til den er smeltet. Dyp derefter snuden af de r??de kugler i chokoladen og brug det sidste chokolade til at tegne marieh??nen op. Brug en ske eller en engangs spr??jtepose, hvori der er klippet et meget lille hul.

Kom bladet og marieh??nerne p?? lagkagen og serv??r.

4 kommentarer:

  1. Hvor ser det fint ud og hvor er jeg glad for at du har gl??de af dit baking kit!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak! Ja, det er b??de p??nt og praktisk :-)

      Slet
  2. L??kker kage! Hvis det ikke var for den kommende strands??son, ville vi pr??ve den med det samme :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Men det er jo en regul??r sundhedslagkage - med b??r og alting. Man kan ogs?? sagtens skrue op for b??r og ned for fl??deskum :-)

      Slet