torsdag den 27. september 2012

Appelsinkage(r) uden mel og smør

Denne appelsinkage, som kan laves som én stor eller mange små, smager fantastisk af appelsin, da hele appelsinen (på nær kernerne) anvendes.
Jeg var i sommers til min venindes fødselsdag, hvor jeg mødte en konditordatter (hvor heldig kan man være?). På det seneste synes jeg at jeg har haft nogle fantastiske samtaler til fester og fejringer og når jeg tænker over det har de alle sammen handlet om mad. Vi har været rundt om hjemmelavet rugbrød, gode restauranter i København, chokoladebomber og selvfølgelig kage, kage og atter kage. Denne fødselsdag var på ingen måde en undtagelse. Det endte endda med at jeg fik tre opskrifter af hende og dette er så den første jeg har afprøvet. Jeg er blevet så begejstret for især den første proces, hvor man laver appelsinmosen, at jeg er begyndt at bruge den i alt muligt, fx sammen med flødeskum i chokoladelagkager. Har sat et billede ind nederst af den.
Ingredienser til én stor eller 80 meget små kager
325 g usprøjtede appelsiner, ca. 2 stk.
6 økologiske æg str. M/L
150 g sukker
1 tsk. bagepulver
150 g hele mandler
Pynt
100 g chokolade og 3 spsk. smør (kan undlades)
eller
Piskefløde og guldstøv

Kagen: start i god tid med appelsinerne. Skyl dem godt og kog dem hele i vand i 2 timer til de bliver helt bløde og møre. 

Pisk æg og sukker til det er luftigt og skummende.

Imens hakkes mandlerne i en minihakker, forholdsvis fint. Tilsæt herefter bagepulveret og vend det i æggemassen.

Skær de kogte appelsiner i mindre stykker og blend dem til mos. Rør den i dejen, som derefter hældes i en bradepande på 20x30 cm beklædt med bagepapir eller i små muffinsforme.

Bages på næstnederste rille i  en forvarmet ovn ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 45 minutter, hvis det er den store kage og ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 20 minutter, hvis det er de små.
Pynt: smelt chokoladen ved svag varme sammen med smørret. Rør det jævnt sammen og bred det over kagen med en paletkniv eller en dejskraber.
eller
Pisk fløden til den er stiv, men stadig blød og lækker. Sprøjt den på kagerne med en stjerneformet tylle og drys guldstøv over.
Nedenfor er et par billeder af, hvad man ellers kan bruge appelsinmosen til. Forestiller mig også at den vil være god i pandekager, vandbakkelser (det må jeg snart prøve), vafler osv.
Denne lagkage består af en forholdsvis dense chokoladekage, hvor en tredjedel af melet er erstattet med mandelmel. Appelsinmosen er blandet med flødeskum. Man behøver ikke så meget flødeskum, bare lige nok til at give det lidt hold. Kagen er samlet aftenen før i en form, så den har haft tid til at sætte sig. På toppen er der kakaoglasur og morgenfruer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar