tirsdag den 30. oktober 2012

Æbler - mandler - kanel

Denne kage blev improviseret for et par uger siden og gentaget for nylig fordi den bare er så nem og velsmagende. Egner sig både godt til at blive serveret lun og dagen efter og man skal absolut intet foretage sig før servering.
Næste gang tror jeg at der skal små æblestykker i selve dejen - eller rosiner. Man kan servere den med creme fraise, skyr, græsk yoghurt, flødeskum eller andet godt fra laktoseafdelingen.

Jeg har begge gange haft dem med på arbejde, først som en fødselsdagskage og sidst som en på gensyn kage. Kan sige at den fungerede glimrende til begge formål. Jeg har i det hele taget tænkt at jeg burde starte en "sig-det-med-kage-service". Det skulle være ligesom at give et kort, for let's face it. Der er en kage til alle anledninger. Der kunne være "undskyld-jeg-glemte-din-fødselsdag-kage" (skulle også kunne fås i en årsdag og Valentines dag udgave og i flere varianter, så det ikke er den samme man får hvert år), "tillykke-med-forlovelsen-kage" (jeg tænker umiddelbart i sammensatte kager), "hvor-er-det-godt-at-se-dig-kage" (kagen der hurtigt kan laves, som regel noget med snask eller noget der knaser), "hyggeligt-at-møde-dig-svigermor-kage" (overskudskagen over dem alle, gerne lidt lun i det), "skal-vi-på-date-nr. 2-?-kage" (lille, praktisk og robust - så den eventuelt kan sendes pr. post), "VM-kval-kage" (typisk en rund eller kastevenlig kage), "held-og-lykke-på-dit-nye-job-kage" (chokolade, chokolade, chokolade - godt med en solid start og masser af endorfiner), "jeg-kunne-ikke-nå-at-vaske-tøj-kage" (en rigtig søndags hygge kage, som er lækker nok til at opveje snavset tøj), "film-marathon-kage" (en kage der ikke behøver opbevaring i køleskab og som ikke falder sammen ved at stå ude i 6-8 timer) og "post-break-up-kage (der er vi igen ude i noget chokolade, eventuelt med noget seriøst tilbehør). Mange flere kunne komme til, men det er godt at have et grund sortiment. For nu følger imidlertid alene opskriften på æblekagen.
 
Ingredienser til en 26 cm springform
200 g blødt smør
200 g sukker
200 g æg
200 g hvedemel
1½ tsk. bagepulver
300 g æbler uden skræl og skrog
35 g sukker
1 tsk. kanel
50 g mandler

Kom smør og sukker i en skål og rør det godt sammen. Pisk æggene i et efter et for høj hastighed på den langsomme måde. Bland mel og bagepulver i en anden skål og rør det derefter let sammen med smør-sukker-æggemassen. Kom dejen i en springform beklædt med bagepapir.

Skræl æblerne, fjern skroget og skær dem i både. Læg dem ovenpå dejen, tilfældigt eller rundt i en mønster. Bland sukker og kanel og drys det over æblerne. Slutteligt hakkes mandlerne groft og drysses over med helt løse håndled.

Bages ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. en halv time. Tjek evt. allerede efter 20 minutter og derefter hvert 5. minut. Kagen er færdig, når man kan jage en strikkepind eller en hæklenål ned i kagen og trække den ud ren.
 


2 kommentarer:

  1. 200 g æg? du vejer dem og derefter deler du dem op for at tilføre dem et af gangen?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg slår dem ud i samme skål for at veje dem. Derefter hælder jeg dem i et ad gangen. Det kan godt lade sig gøre, hvis man gør det lidt forsigtigt.

      Slet