torsdag den 30. august 2012

Rugbr??dsdrys til morgenmaden

Copenhagen cooking er i fuld gang. Har allerede v??ret til kagefestival og p?? Tour de Tapas. To s??rdeles udem??rkede arrangementer! Det er uden tvivl det bedste ved sommeren i K??benhavn.
Forrige ??r var jeg med til et arrangement ude foran ??ksnehallen. Kan ikke helt huske hvad temaet var - m??ske noget med ??kologi eller nordisk mad. Tror m??ske det var din baghave der stod bag, s?? at sige. Det var i hvert fald forholdsvis tidligt en l??rdag morgen. Det var ikke specielt varmt, men solen skinnede og de havde d??kket op udenfor med hvide duge, fem-armede lysestager og fint porcel??n. Der blev serveret brunch hvor man blandt andet kunne f?? yoghurt med en fantastisk ristet rugbr??dsting noget ovenp??. Det er denne jeg har pr??vet at lave her. Den smagte fantastisk og det g??r denne her ogs??.


Ingredienser
225 g rugbr??d - gerne med kerne og gerne halv-/helt??rt
110 g n??dder - valn??dder/ mandler/ hasseln??dder
3 spsk. muscovado sukker
Sk??r rugbr??det i stykker af ca. 1x1 cm og blend det til drys. R??r sukkeret i. Hak n??dderne groft og bland det med rugbr??dsblandingen. Bred det hele ud en bageplade med bagepapir p?? i et j??vnt lag og rist blandingen i ovnen ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 15 minutter.
Afk??l og h??ld det i en luftt??t beholder.

Det er egentlig s??dt nok til at spise alene p?? yoghurt, men jeg kommer altid god hakket chokolade over.

onsdag den 22. august 2012

Regnvejrspandekager med rabarberkompot

Da jeg v??gnede i morges styrtede det ned. Det klarede godt nok op i l??bet af dagen, men synes stadig at det retf??rdiggjorde regnvejrspandekager.

Regnvejr er noget af det mest hyggelige - specielt hvis man sidder indenfor og kigge ud p?? det, mens man spiser pandekager. Denne opskrift er nem, hurtig og hverdagsagtig. Man kan spise dem alene, med sukker, citron, marmelade, chokoladesauce, fl??deskum, ristede n??dder, is, friske b??r osv. osv. Idag lavede jeg en rarbarberkompot. De syrlige rarbarber er rigtig gode sammen med pandekagerne.

Pandekager (ca. 10 stk.)
150 g mel
½ tsk. kardemomme
½ vaniljestang
1 spsk. sukker
3 dl m??lk
(jeg brugte laktosefri m??lk, men ellers ville jeg have brugt en helt almindelig skummetm??lk)
2 ??g
 
Lidt rapsolie til stegning
 
Rabarberkompot
100 g (frosne) rarbarber
1 spsk. sukker
 
Lidt flormelis til pynt

 
Pandekager: Kom mel i en sk??l sammen med kardemomme. Fl??k vaniljestangen og skrab kornene ud med en skarp kniv. Mas dem sammen med sukkeret og kom det i melet. Pisk m??lken og ??ggene i. Normalt laver jeg pandekager p?? slum. Det er f??rste gang jeg har m??lt ingredienserne i godt og vel 20 ??r. Laver man pandekagerne p?? slum tils??tter man f??rst lidt m??lk, til man har en tyk dej. Derefter ??g og til sidst mere m??lk, indtil dejen har en konsistens som fl??de.
 
Pandekagerne steges p?? en meget varm pande. De kan sagtens steges med det samme, men dejen kan ogs?? kommes i k??leskabet et par timer eller til dagen efter, det bliver den kun bedre af. St??r den l??nge i k??leskabet skal den lige r??res op og evt. suppleres med lidt mere m??lk.

Rarbarberkonpot: Sk??r rarbarberne i 1-2 cm store stykker og kom dem sammen med sukker i en gryde. Kog det sammen til det har den konsistens du ??nsker. Jeg kan godt lide der stadig er lidt frugtstykker i, hvilket tager sm?? 10 minutters tid. Normalt ville jeg komme en halv vaniljestang ved, men glemte det denne her gang.

Serv??r pandekagerne med kompot i og sigtet flormelis over.

tirsdag den 14. august 2012

Spr??d og muchy hindb??rkage

Man t??nker - kan det lade sig g??re? Spr??d og mushy p?? samme tid, det er jo hele tre ting p?? ??n gang....nej vent, det er faktisk kun to, men hvilke to!
Jeg har opskriften fra bogen "Rollinger og roulader" og har bare lavet lidt om hist og her. Synes i ??vrigt det er en fantastisk bog, som jeg formoder kun bliver bedre, hvis man har b??rn. Jeg er vel egentlig ikke m??lgruppen, men kunne ikke lade en bog v??re med s?? gode kageopskrifter, uanset hvor mange sider der s?? m??tte v??re med id??er til underholdning af b??rn. Har jo trods alt ogs?? en nev?? der skal l??re at klipe klistre p?? et tidspunkt.

Ingredienser
1 vaniljestang
1,5 dl ??g (ca. 3 stk.)
240 g sukker
100 g mel
50 g hasseln??dder
300 g frosne hindb??r

Lidt bl??dt sm??r til formen
Friske hindb??r til pynt
1 dl piskefl??de


Sm??r et t??rtefad p?? ca. 26 cm med sm??r.

Fl??k vaniljestangen og skrab kornene ud med en skarp kniv. Pisk dem med ??g og sukker i en sk??l til det er lyst og luftigt.

Hak n??dderne meget fint, s?? det bliver til n??ddemel og bland det sammen med melet. Vend det i ??ggemassen med en dejskraber.

H??ld 2/3 af dejen i t??rtefadet, l??g hindb??rerne p?? og slut af med den sidste 1/3 del af dejen.

Bages ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 30 minutter, til overfladen er spr??d og let gylden.
Pisk fl??den til skum og brug en stjernetylle til at spr??jte sm?? toppe p?? kagen. Skyl hindb??rerne godt, t??r dem i k??kkenrulle og l??g dem p??.

onsdag den 8. august 2012

Pistaciekage med buttercream icing


Jeg har fundet et fantastisk sted! Faktisk to i en. Jeg kan ikke huske hvad nogen af dem hedder, men de ligger i Torvehallerne, i den hal t??ttest p?? N??rreport station. Det ene sted kan man blandt andet k??be krydderier og fine t??rrede blomster. Det andet sted kan man k??be alle mulige n??dder, herunder usaltede pistacien??dder, som jeg har haft ret sv??rt ved at finde. De s??lger ogs?? fryset??rrede b??r, blandt andet bromb??r, som er brugt p?? denne kage.

Jeg blev s?? begejstret over at have fundet pistaciekerner, at til jeg tilb??d at bage denne pistaciekage til en maddag - der blev holdt hos nogle andre.
Pistaciekage
185 g sm??r
3 ??g str. M/L
105 g pistaciekerner
165 g sukker
225 g mel
1 tsk. bagepulver
95 g yoghurt

Buttercream icing
125 g usaltet sm??r
240 g flormelis

Pynt
Fryset??rrede bromb??r

Tag sm??r, ??g og yoghurt ud af k??leskabet, s?? det kan f?? stuetemperatur.

Hak pistaciekernerne meget fint (jeg anvender en mini hakker).

Pisk sm??r og sukker sammen til det er luftigt. Tils??t ??ggene et af gangen.

Sigt mel og bagepulver sammen og r??r det i dejen skiftevis mes n??dder og yoghurt.

Kom dejen i en springform p?? ca. 26 cm, foret med bagepapir, og bag kagen ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 30 min. Den er f??rdig, n??r man kan stikke en h??klepind i og ikke f?? andet ud end netop denne.

Lav buttercream icing ved at piske det bl??de sm??r og flormelis sammen. 

Sm??r det p?? kagen og drys de fryset??rrede henover.

Det er jeg selvf??lgelig ude af stand til, s?? disse er lagt p?? enkeltvis. Fuldst??ndig un??dvendigt.


tirsdag den 7. august 2012

Dr??mmekage for rigtige m??nd

Ligestillingsdebatten har medf??rt en del sp??rgsm??l om m??nds nye roller i hjemmet, p?? datingscenen, p?? jobbet osv. Det har ogs?? gen??bnet sp??rgsm??let (som vel aldrig rigtig har v??ret lukket) om, hvad en rigtig mand er. Nogle m??nd er ??benbart i tvivl om hvad kvinder gerne vil have, hvilket vel egentlig ogs?? er et ret bredt sp??rgsm??l. Jeg vil ikke starte endnu en debat, men bare tilf??je, at for mig er en rigtig mand, en der kan spise denne dr??mmekage og s??tte pris p?? fifty fifty fordelingen mellem kage og snask.


Denne dr??mmekage blev bagt til en polterabend (med herrer). Den skulle transporteres rundt i hele byen f??r den skulle konsumeres, s?? det skulle v??re en ret robust kage. Det havde selvf??lgelig v??ret nemt at bage muffins, men det virkede bare forkert.

Forl??bet af bagningen gik ikke helt som planlagt, da jeg l??b t??r for flere ingredienser undervejs. Som f??lge heraf er nogle ingredienser til dels erstattet af andre. Det er derfor af ren n??dvendighed og ikke for at g??re opskriften kompliceret, at der er s?? forholdsvis mange ingredienser i en ellers ret enkel kage. Det bliver en ret massiv m??ngde kage, s?? der er nok til 20-25 personer eller 10 ekstremt sultne m??nd.

Dr??mmekage
4 ??g (lige over 2 dl)
200 g sukker
250 g mel
2 tsk. bagepulver
2 dl m??lk (jeg brugte skummetm??lk)
50 g saltet sm??r

Snask
360 g saltet sm??r
1,5 dl m??lk
500 g farin
160 g muscovadosukker
270 g kokosmel
50 g havregryn


Dr??mmekage
Tag ??ggene ud af k??leskabet s?? de kan f?? stuetemperatur.

Varm m??lk og sm??r op til sm??rret er smeltet og s??t det til side.

Pisk ??g og sukker sammen til det er let, lyst og luftigt.

Bland mel og bagepulver sammen i en anden sk??l og sigt det derefter ned til ??ggemassen mens der r??res.

Tils??t m??lk og sm??r mens der forsat r??res.

Kom dejen i en bradepande p?? 25 x 35 cm, der er foret med bagepapir. Bag kagen ved 200 grader (ikke varmluft) i 20-25 minutter til den er fast men stadig luftig.

Afk??l kagen.
Snask:
Bland alle ingredienserne i en tykbundet gryde og varm det op til sukkeret er smeltet. Kom massen p?? den afk??lede kage og lad det s??tte sig i k??leskabet et par timer eller natten over.


l??rdag den 4. august 2012

Sm?? mazarint??rter med frugt p?? ??verste etage

Min gode kollega og mentor, Michael, havde 40 ??rs jubil??um forleden. Han sagde dagen f??r, at han ville "g?? ned og k??be noget kage" s?? jeg tilb??d at bage noget istedet. Ikke at k??bekage n??dvendigvis er d??rligt, men helt ??rligt - 40 ??r - s?? fortjener man vist noget hjemmebag.
Jeg sendte ham en mail med sp??rgsm??l til hvilke ingredienser han kunne lide og han svarede ved at rate dem med stjerner. Resultatet blev, at hindb??r og fl??deskum var i h??j kurs, st??rkt efterfulgt af bl??b??r og vist nok ogs?? marcipan - der var en ulv ved den, men tilsyneladende med thumbs up.

Disse mazarint??rter er rigtig gode og har fungeret som reservekager i flere tilf??lde hvor den oprindelige kage ikke lige blev helt som jeg havde forventet/ h??bet/ set for mig. De er fra Markus Grigos "Hjemmebag", en bog der indeholder rigtig mange andre gode sager.

Ingredienser til 8-10 sm?? t??rter
100 g marcipan
100 g r??rsukker
100 g bl??dt sm??r
1 dl ??g (ca. to ??g str. M)
25 g mel
20 g mandler

Sm??r og mel til t??rteformene

2,5 dl piskefl??de
B??r, f.eks. jordb??r, hindb??r, bl??b??r og ribs

Start med at sm??re formene s?? de er klar. Mine forme er slip let, men jeg sm??rer dem alligevel med bl??dt sm??r og drysser mel over. Husk at banke det overskydende mel af.

Rist mandlerne et par minutter p?? en varm pande og hak dem derefter ret fint. R??r marcipan og sukker sammen med en grydeske eller brug h??nderne - sidstn??vnte er nemmest. Tils??t sm??r lidt efter lidt. Pisk ??ggene sammen med en gaffel og kom dem i lidt efter lidt, mens du stadig r??rer rundt/ ??lter. Tils??t til sidst mel og mandler.

Kom dejen i formene og fyld dem 3/4 op. Bag dem i ca. 15-20 minutter (det kan variere ret meget) ved 175 grader (ikke varmluft). De er f??rdige, n??r de er let gyldne og ikke giver efter n??r man trykker p?? dem. Afk??l kagerne p?? hovedet p?? en bageplade med bagepapir, s?? de bliver lige p?? toppen. Jeg har skullet transportere dem jeg har lavet og de slipper formen fint selvom man f??rst tager den af dagen efter. Ellers tages de af, n??r kagerne er afk??lede.


Pisk fl??den stiv, kom den i en spr??jtepose med en rund- eller stjernetylle og spr??jt den ud p?? kagerne.


Pynt med forskellige b??r efter smag og behag.

onsdag den 1. august 2012

Hindb??rsnitter - med fryset??rret hindb??r

Min svoger er vild med hindb??rsnitter, s?? det skulle han have da han kom p?? bes??g. Han virkede v??ldig tilfreds, men fik dog ikke spist s?? mange som min s??sters k??reste. Ham skylder jeg forresten en gulerodskage, men det er en anden historie.

Hindb??rsnitter
250 g bl??dt sm??r
250 g sukker
500 g hvedemel
3 ??g str. M/L

T??nd ovnen p?? 200 grader (ikke varmluft)

R??r sm??r og sukker sammen i en sk??l. Tils??t melet lidt efter lidt. Pisk ??ggene let sammen og saml dejen med dem lidt efter lidt. Kom film over og lad den hvile i k??leskabet i en halv times tid.

Tag dejen ud og rul den ud p?? et meldrysset bord. Eventuelt over flere omgange. N??r dejen er 2-3 mm tyk bruges noget rundt (jeg brugte en st??lring p?? 7,5 cm i diameter) som udstikker. Jeg fik 16 cirkler - 8 hindb??rsnitter.

Kom cirklerne over p?? en bageplade med bagepapir og bag dem p?? midterste rille i ca. 15 minutter. Afk??l dem p?? bagepapiret p?? en bagerist.
Marmelade
110 g hindb??r - gerne frost
50 g sukker
1 spsk. vand
½ vaniljestang

Kom hindb??r, sukker, vand og den halve vaniljestang i en lille gryde. Bring det i kog og lad det simre i ca. et kvarter. H??ld det i en sk??l og lad det afk??le helt.

Kom marmelade p?? en afk??let m??rdejscirkel er det vel og l??g en anden over. Forts??t p?? denne m??de til du l??ber t??r for cirkler.

Pynt
flormelis
lidt kogt vand
fryset??rret hindb??r

R??r flormelis og vand sammen til det har en sej og flydende konsistens. Kom det ??verst p?? hindb??rsnitterne med en teske og drys de fryset??rrede hindb??r p?? med det samme.