l??rdag den 29. september 2012

Mini muffin me - hindb??r style

Nu m?? det snart v??re slut med alle de mini muffins, men de ER alts?? meget praktiske til st??ende arrangementer. Disse er en lidt sensommeragtig udgave med dejlige hindb??r.
Man kan skifte hindb??rerne ud med de fleste andre b??r. Bruger man nogle meget s??de af slagsen, kan jeg anbefale at komme lidt revet citronskal i dejen. Disse blev spist dels st??ende til en reception og dels siddende p?? en b??nk i Tivoli. Begge dele fungerede fint.

Ingredienser til ca. 40 stk.
100 g sm??r
2 dl m??lk
1 stang vanilje
1,5 dl sukker
2 ??g str. M/L
4 dl mel
1 tsk. bagepulver
100 g hindb??r

Pynt
Piskefl??de
Friske hindb??r
Friske bl??b??r
Sm?? sukkerblomster

Mini muffins: Smelt sm??rret, kom m??lken i og s??t det til side. Fl??k vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland dem med sukkeret og pisk det luftigt sammen med ??ggene. Bland mel og bagepulver og vend det i ??ggemassen skiftevis med sm??r og m??lk.
Fyld dejen i sm?? forme, ca. 3/4 dele op, og bag dem ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 15 minutter.

Pynt: Pisk fl??den stiv og spr??jt den p?? kagerne med en stjerneformet ??ben tylle. Skyl b??rerne, dup dem t??rre med lidt k??kkenrulle og s??t dem p?? toppen. S??t til sidst de sm?? sukkerblomster p??.
Fordelen ved minimuffins er, at man kan spise mange forskellige slags p?? ??n gang.

torsdag den 27. september 2012

Appelsinkage(r) uden mel og sm??r

Denne appelsinkage, som kan laves som ??n stor eller mange sm??, smager fantastisk af appelsin, da hele appelsinen (p?? n??r kernerne) anvendes.
Jeg var i sommers til min venindes f??dselsdag, hvor jeg m??dte en konditordatter (hvor heldig kan man v??re?). P?? det seneste synes jeg at jeg har haft nogle fantastiske samtaler til fester og fejringer og n??r jeg t??nker over det har de alle sammen handlet om mad. Vi har v??ret rundt om hjemmelavet rugbr??d, gode restauranter i K??benhavn, chokoladebomber og selvf??lgelig kage, kage og atter kage. Denne f??dselsdag var p?? ingen m??de en undtagelse. Det endte endda med at jeg fik tre opskrifter af hende og dette er s?? den f??rste jeg har afpr??vet. Jeg er blevet s?? begejstret for is??r den f??rste proces, hvor man laver appelsinmosen, at jeg er begyndt at bruge den i alt muligt, fx sammen med fl??deskum i chokoladelagkager. Har sat et billede ind nederst af den.
Ingredienser til ??n stor eller 80 meget sm?? kager
325 g uspr??jtede appelsiner, ca. 2 stk.
6 ??kologiske ??g str. M/L
150 g sukker
1 tsk. bagepulver
150 g hele mandler
Pynt
100 g chokolade og 3 spsk. sm??r (kan undlades)
eller
Piskefl??de og guldst??v

Kagen: start i god tid med appelsinerne. Skyl dem godt og kog dem hele i vand i 2 timer til de bliver helt bl??de og m??re. 

Pisk ??g og sukker til det er luftigt og skummende.

Imens hakkes mandlerne i en minihakker, forholdsvis fint. Tils??t herefter bagepulveret og vend det i ??ggemassen.

Sk??r de kogte appelsiner i mindre stykker og blend dem til mos. R??r den i dejen, som derefter h??ldes i en bradepande p?? 20x30 cm bekl??dt med bagepapir eller i sm?? muffinsforme.

Bages p?? n??stnederste rille i  en forvarmet ovn ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 45 minutter, hvis det er den store kage og ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 20 minutter, hvis det er de sm??.
Pynt: smelt chokoladen ved svag varme sammen med sm??rret. R??r det j??vnt sammen og bred det over kagen med en paletkniv eller en dejskraber.
eller
Pisk fl??den til den er stiv, men stadig bl??d og l??kker. Spr??jt den p?? kagerne med en stjerneformet tylle og drys guldst??v over.
Nedenfor er et par billeder af, hvad man ellers kan bruge appelsinmosen til. Forestiller mig ogs?? at den vil v??re god i pandekager, vandbakkelser (det m?? jeg snart pr??ve), vafler osv.
Denne lagkage best??r af en forholdsvis dense chokoladekage, hvor en tredjedel af melet er erstattet med mandelmel. Appelsinmosen er blandet med fl??deskum. Man beh??ver ikke s?? meget fl??deskum, bare lige nok til at give det lidt hold. Kagen er samlet aftenen f??r i en form, s?? den har haft tid til at s??tte sig. P?? toppen er der kakaoglasur og morgenfruer.

onsdag den 26. september 2012

Rabarber med luksus crumble

Nu er rabarbers??sonen slut, men for os der stadig har lidt i fryseren er dette en genial eftermiddagshygge kage. Den er enkel, hurtig og velsmagende. Beh??ver man egentlig mere?
Jeg bagte den, da jeg fik bes??g af to helt s??rlige mennesker, nemlig dem der hjalp mig med at oprette min blog. Det et helt utroligt s??dt par jeg kender, som b??de hjalp mig med det tekniske (man skal jo k??be alle mulige rettigheder og s?? bagefter fors??ge at f?? dem til at kommunikere) og det visuelle i form af redigeringen af mit billede med min mormors opskrifter, som danner banneret p?? min blog.

Ingredienser
250 g rabarber
2 spsk. sukker
½ vaniljestang
50 g makroner
50 g mandler
75 g mel
75 g sukker

Tilbeh??r
Fl??deskum

T??nd ovnen p?? 200 grader (ikke varmluft).

Sk??r rabarberne i mindre stykker p?? ca. 2-3 cm og l??g dem i et fad p?? 20x20 cm. Drys de 2 spsk. sukker over.

Sk??r vaniljestangen over og skrab kornene ud. Kom makronerne i en frysepose og knus dem med en kagerulle eller andet tungt. Hak mandlerne groft. Bland i en sk??l vaniljekorn, makroner, mandler, mel og sukker til en crumble og drys det henover rabarberne.
Bages i ovnen p?? midterste rille i ca. 40 minutter, til overfladen er gylden og spr??d. Serveres med letpisket fl??deskum eller andet godt.

mandag den 24. september 2012

En lille bid kaffe og kakao

Disse mini muffins er domineret af en st??rk kaffe smag i samspil med en mere diskret kakaosmag. P?? toppen er der en kakao buttercream og en mini skumfidus. Alt det mini bliver faktisk til en ret god mundfuld kage.


Jeg bagte dem til min kollegas 40 ??rs jubil??um. Han kan ikke lide chookolade, s?? der er kun brugt kakao i dem. Tror dog ikke han n??dvendigvis skelner mellem chokolade og kakao p?? samme m??de som jeg. Derfor var det ogs?? kun en till??gsmuffin til de tre rigtige. Jeg fandt ud af, at jeg har ret sv??rt ved at levere flere kager, hvor chokolade ikke m?? indg??.
Ingredienser til ca. 40 stk.
125 g bl??dt saltet sm??r
200 g sukker
2,5 ??g str. M/L
0,5 dl m??lk
0,5 dl kogende vand
1 spsk. instant coffee
20 g kakao
200 g mel
1 tsk. bagepulver

Mini muffins: R??r sm??r og sukker sammen i en r??remaskine eller med en elpisker. Tils??t ??ggene af 3 omgange og r??r mens der stadig r??res. Bland m??lk, vand og instant coffee og r??r det i. Bland mel, bagpulver og kakao. Si det og vend det i dejen.

Fyld dejen i sm?? forme, ca. 3/4 op og bag dem ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 15 min.


Topping: Jeg kan ikke huske de pr??cise m??l jeg brugte, men buttercream laves af bl??dt sm??r, flormelis, en smule m??lk og kakao der piskes sammen.


Jeg bliver til stadighed positivt overrasket, n??r der er nogen der rent faktisk bruger min blog. Katrine p?? 13 ??r har ikke alene brugt denne opskrift, men lavet lidt om og fundet p?? en helt ny topping. Resultatet blev ikke alene rigitg flot, men indbragte hende ogs?? prisen for bedst smagende kage i en kagekonkurrence til fordel for B??rnefonden. Jeg kan godt afsl??re at det ikke var det jeg lavede da jeg var 13 ??r. Her er vist tale om et seri??st talent.


Hun erstattede kaffen med skal af lime og pyntede foruden topping med b??rn og bogstaver lavet i hvid chokolade. 

Katrines topping (cirkam??l)
100 g Philidelphia sm??reost
100 g sm??r
275 g flormelis
15 g Valrohna cacao
lidt vanilie
saft af en halv lime





fredag den 7. september 2012

??blemuffins med penthouse crumble

Jeg har gl??det mig s?? meget og s?? l??nge, men nu er det her. Efter??r! Det skal fejres med ??bler - naturligvis indhyllet en kage.
Jeg er ved at ??ve mig p?? bite size kager, da jeg skal bage nogle til en reception og til en 30 ??rs f??dselsdag. S??dan nogle man kan spise i ??n, m??ske to mundfulde uden at se ucharmerende ud. Samme princip g??r sig g??ldende til f??dselsdage uden rigtige siddepladser med tilh??rende borde. Der skal man g?? rundt og mingle, mens man pr??ver at virke interessant/ interesseret, se brandgodt ud og samtidigt f?? stillet sulten og t??rsten. Alt sammen p?? ??n gang. Jeg pr??ver nu at g??re den proces en lille smule nemmere med nogle neat sm?? treats.

Ingredienser til ca. 65 minimuffins
150 g sm??r
1 dl gr??sk yoghurt 2%
3½ dl mel
1 tsk. bagepulver
½ stang vanilje
2 dl sukker
1 dl farin
3 ??g str. M/L
300 g ??bler uden skr??l og skrog

Ingredienser til crumble
100 g havregryn
100 g mel
100 g sukker
150 g sm??r

Mini muffins: smelt sm??rret, afk??l det lidt og bland det med yoghurt. Bland mel og bagepulver i en anden sk??l. Fl??k vaniljestangen og bland kornene med sukkeret og farinen. Pisk sukkerblandingen med ??g i v??ldig lang tid, til det bliver let og luftigt.
 
Skr??l imens ??blerne, sk??r skroget fra og sk??r dem i meget sm?? firkanter.
 
R??r skiftevis sm??r/yoghurt og mel/bagepulver i sukker/??g blandingen. Vend til sidst ??blestykkerne i. Brug to teskeer til at komme dejen i formene. Brug enten to forme pr. muffin eller kom en enkelt i en st??bt form.
 
Crumble: Bland alle ingredienserne med fingrene. Den smuldres over de ubagte muffins p?? m?? og f??.
 
Bages i ovnen ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 15 min. Jeg syntes ikke at min crumble var blevet helt spr??d nok, s?? gav dem lige et par minutter grill til sidst.
Kan sagtens spises alene, men bliver ikke d??rligere af f??lgeskab i form af for eksempel gr??sk yoghurt.