fredag den 21. december 2012

Brunkager

Her kommer de perfekte postkasse julesm??kager. De er spr??de, robuste og tynde. Der kan v??re en 3 stk. i h??jden pr. postkassepakke. 


Jeg har f??et opskriften fra en veninde, som har f??et den fra en fra hendes m??dregruppe. Tidligere har jeg haft flere ingredienser i mine brunkager, men de her smager virkelig godt og dejen er nem at arbejde med. So, if it ain't broke, don't fix it. 

Ingredienser til ca. 4 plader
250 g sm??r
250 g farin
150 g sirup
50 g mandler
2 spsk. st??dt kanel
2 tsk. st??dt nelliker
1 tsk. kardemomme
1½ tsk. potaske
1 spsk. vand
500 g hvedemel


Smelt sm??r, farin og sirup i en gryde ved svag varme. Tag gryden af varmen og lad massen afk??le til den er lunken. Hak mandlerne groft og r??r dem i sammen med kanel, nellike og kardemomme.

R??r potaske ud i vandet og r??r det i dejen. Tils??t til sidst melet og r??r til det hele er godt blandet. ??lt dejen p?? bordet, evt. p?? lidt mel, og form den til ca. 4 ruller der er ca. 4 cm i diameter. L??g rullerne p?? k??l til de skal bruges, minimum en time og maksimum 1 m??ned. Vil tro man ogs?? sagtens kan fryse dem. 


Tag rullerne ud af k??leskabet. Lad dem ligge et kvarters tid og sk??r dem derefter i tynde skiver. L??g dem p?? bageplader med bagepapir p?? og bag dem ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 7-8 min.

Jeg fordelte disse sm?? pakker i postkasserne i min opgang. De er pakket ind i k??kkenrulle, bagepapir og julegaveb??nd.

torsdag den 20. december 2012

Honningkage tilsat appelsinsm??rcreme og chokolade

Hvor mange gange skal man gentage noget f??r det bliver en tradition? Nu har jeg bagt denne honningkage 2 ??r i tr??k og jeg har t??nkt mig at forts??tte med det - for evigt. Det er vel godt nok. Jeg julebager hvert ??r med en ven og i ??r bagte han selve kagen, mens jeg lavede fyldet og samlede kagen.
Det er Brd. Prices opskrift. Fyldet blev dog lidt anderledes end deres i ??r, da jeg ikke helt havde, det der skulle til. Det blev nu dejligt velsmagende alligevel. Vi laver som regel honningkagen om l??rdagen og fyldet om s??ndagen, hvor den samles.

Ingredienser til honningkagen
500 g fast honning
125 g sukker
1 dl fl??de
2 spsk. skyr (der st??r yoghurt i den oprindelige opskrift)
3  ??kologiske ??g str. M/L
skal af 1 ??kologisk appelsin
2 tsk. st??dt kanel
1 tsk. st??dt ingef??r
500 g hvedemel
2 tsk. hortetaksalt

Ingredienser til appelsinfyldet
300 g sm??r
ca. 250 g flormelis
saft af en ??kologisk appelsin
2 pasteuriserede ??ggeblommer
3 spsk. Grand Marnier

Derudover ca. 200 g  fremragende chokolade

Smelt honning og sukker i en gryde og afk??l det. Tils??t derefter fl??de, skyr, revet appelsinskal, kanel og ingef??r. Pisk ??ggene let sammen i en sk??l og tils??t dem lidt af gangen, mens der r??res. Bland mel og hjortetaksalt sammen og kom det ned i massen, mens der r??res.

Kom dejen i en bradepande p?? ca. 25x35 cm bekl??dt med bagepapir og bag kagen ved 170 grader (ikke varmluft) i ca. en time. 
N??ste dag kommes ingredienserne til fyldet i en sk??l og piskes sammen. Udstik kagen med forme eller sk??r den i mindre stykker med en kniv. Sk??r den igennem to gange og sm??r fyldet p?? i to lag med en sm??rkniv. Hvis du ikke har en sm??rkniv kan du liges?? godt opgive projektet. Det kan simpelthen ikke lade sig g??re uden. Derefter l??gges lagene sammen.

Hvis der er tid til det, s?? pak kagerne ind i husholdningsfilm og l??g dem p?? k??l. Er stykkerne store nok, kan man  dog sagtens spise dem med det samme. Smelt da chokoladen og sm??r den p?? toppen af honningkagerne. Serv??r kagen med det samme eller s??t den p?? k??l.


 God jul, det bliver.

s??ndag den 9. december 2012

Fedtebr??d

S??ren Ryge har vist betegnet dem som verdens nemmeste sm??kager eller noget i den stil, og der er ikke meget galt (dette er dog ikke hans opskrift). Det eneste man skal v??re opm??rksom p?? er, at mens man laver dem, skal man ikke foretage sig s?? forf??rdelig meget andet. Jeg har f??rst for nyligt stiftet bekendskab med fedtebr??d, men jeg m?? sige, at det er et s??rdeles behageligt bekendskab. 


Ingredienser til ca. 7 st??nger
250 g mel
½ tsk. hjortetaksalt 
150 g kokosmel
150 g sukker
250 g koldt sm??r

Glasur
450 g flormelis
7 spsk rom eller cognac
6 spsk vand

Kom mel, hjortetaksalt, kokosmel og sukker i en sk??l. Sk??r sm??rret i mindre stykker og tilf??j det. Ingredienserne blandes sammen med fingrene, til man har en ensartet masse. Denne rulles til st??nger med en diameter p?? ca. 2 cm og fordeles p?? to bageplader bekl??dt med bagepapir. Der skal v??re god plads mellem st??ngerne, da de flyder meget ud under bagningen.


Kom lidt mel p?? en kagerulle og brug den til at rulle st??ngerne flade. De skal ende med at have en tykkelse p?? ca. 0,5 cm. Bag st??ngerne i en forvarmet ovn ved 200 grader (ikke varmluft) i 10-12 minutter. De skal ikke have synderligt meget farve. 


Mens de er i ovnen r??res glasuren sammen af flormelis, spriritus og vand. N??ste gang vil jeg nok bruge lidt mere spiritus i forhold til vand. Kom glasuren p?? de varme st??nger og sk??r dem med det samme i mindre stykker med en br??dkniv. 


Serveres med hygge.

fredag den 7. december 2012

Julecookies

Dette er ikke egentlige julesm??kager, men de s?? smager lidt af jul og er helt utrolig l??kre. Hvis man har de rette redskaber tager de ingen tid at lave. Det er faktisk hurtigere at lave dem end at lade v??re.

Jeg har f??et opskriften fra en kollega som havde bagt dem. Efter at have spist en 6-7 stykker blev jeg n??dt til at bede om opskriften, s?? jeg kan bage dem over and over and over again. Opskriften stammer fra kogebogen Suver??ne succeser og jeg har lave meget lidt om i ingredienserne, men en del i fremgangsm??den.
 
Ingredienser til ca. 3 bagplader cookes
450 g hasseln??dder
2 ??g str. M/L
150 g sukker
1 tsk. st??dt kanel
1/4 tsk. st??dt alleh??nde
1/4 tsk. st??dt nellike
200 g suv??ren m??rk chokolade, ca. 70 %
 


Start med at riste hasseln??dderne i ovnen. Jeg ristede dem ved 100 grader i 10 minutter, hvorefter jeg skruede op til 175 grader og gav dem 5 minutter mere. Jeg vil nok anbefale at man man starter p?? 175 grader og giver dem 10 minutters tid. Husk at holde ??je med dem.



Derefter gnides skallerne af med fingrene eller et viskestykke. Sidstn??vnte g??r hurtigst. Hak de fleste af n??dderne halv groft i en minihakker, og resten lidt grovere med en kniv. Man kan sagtens hakke det hele med en kniv, men det tager bare s?? utrolig lang tid.
 
 
Pisk derefter ??gget og sukkeret til det er hvidt, let og luftigt. Sidstn??vnte er vel egentlig lidt sv??rt at opn?? uden en vis lethed. R??r krydderierne og n??dderne i til det er godt blandet. Jeg bagte disse hos mine svigerfor??ldre, der kun havde hele nelliker. De blev dog st??dt i en morter til pulver af dem. Jeg var virkelig meget imponeret.
 
 
Kom til sidst bagepapir p?? tre bageplader. Brug to spiseskeer til at forme runde ish klumper, s??dan cirka 16-20 stykker p?? hver og bag dem ved 160 grader (varmluft) i ca. 12-15 minutter. Afk??l dem og smelt imens chokoladen i et vandbad eller i mikrob??lgeovnen (ikke mikroovnen). N??r de er afk??let kommes chokoladen p?? bundene med en teske og de l??gges til afk??ling. Processen kan speedes op ved at komme dem i k??leskabet.