lørdag den 19. januar 2013

Chokoladedessert i dampovn

Jeg var i onsdags til et event hos Miele sammen med andre madbloggere, 
hvor vi fik lov til at prøve deres dampovne. 


Vi fik en masse råvarer vi kunne bruge af og skulle derefter lave to retter; en fiskeret og en dessert. Selvom jeg af og til strækker snackbegrebet lidt langt, vil jeg nok mene, at fisk ikke hører hjemme i den kategori. Derfor vil jeg alene lægge dessertopskriften op her.

Før jeg kom derud vidste jeg faktisk ikke hvad en dampovn var. Jeg kendte til ovne med damp, men det ikke helt det samme. En dampovn anvendes udelukkende til dampning - hvilket man muligvis godt kunne have sagt sig selv, og det betyder, at maden ikke kan brunes eller blive sprød. Derfor er det lidt udfordrende at skabe meget varierende desserter i en dampovn. Man kan læse meget mere om deres Mieles ovne her: http://miele.dk/dk/husholdning/produkter/steamers.htm


Det blev til en slags chokoladesufflé med sprøde pistacie småkager og brombær i Grand Marnier med citron timian. Chokoladedelen er lavet i dampovnen, mens småkagerne er lavet i en almindelig ovn og brombærerne i en gryde. Den sidste del ville nu også have egnet sig rigtig godt til at blive tilberedt i en dampovn, men jeg løb tør for tid. Der er ikke mel i hverken chokoladekagerne eller pistaciesmåkagerne.

Chokoladedelen
100 g mørk chokolade
50 g smør
55 g æggehvider
20 g flormelis
50 g æggeblommer
revet skal af 1 økologisk appelsin

Pistaciedelen
75 g pistaciekerner
75 g blødt smør
50 g sukker
25 g muscovado sukker
3 æg 

Brombærdelen
20 brombær
2 spsk vand
2 spsk Grand Marnier
2 spsk citron timian blade

Chokolade: Smelt chokolade og smør sammen i en skål over vandbad. Brug imens en håndmixer  til at piske æggehviderne stive med flormelis. Vend chokolademassen med æggehvidemassen og tilsæt til sidst forsigtigt æggeblommerne og den revne appelsinskal. Kom massen i muffinsforme, jeg brugte siliconeforme med et tyndt lag sprayfedt, og kom film over, så der ikke kommer damp i. Bag dem ved 100 grader i ca. 30 minutter.  Har man ikke en dampovn - det vil nok være tilfældet for nogle - vil jeg tro man kan bage dem i en almindelig ovn ved ca. 180 grader i ca. 10 minutter. 


Pistacie: Hak pistaciekernerne til groft mel på en minihakker. Hæld dem derefter i en skål. Tilsæt smør og brug en håndmixer til at piske det sammen. Tilsæt sukker og muscovado sukker og under fortsat piskning. Til sidst tilsættes æggene lidt af gangen, stadig under piskning. Bred massen ud på en bageplade beklædt med bagepapir i cirkler med en tykkelse på ca. 0,5 cm. Der skal være god plads mellem dem, da de flyder helt utrolig meget ud. Bag dem ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 8 minutter til de er brune i kanten. Lad dem afkøle. Det er formentlig lettest at skære dem i trekanter forholdsvis kort tid efter de er kommet ud af ovnen. 


Brombær: Skyl brombærerne godt og kom dem sammen med vand, Grand Marnier og citron timian i en gryde. Varm dem op og lad dem simre i 10-15 minutter ved svag varme. Kom lidt frisk citron timian over ved serveringen.


De andre madbloggere kom fra Gane og Gaffel http://ganeoggaffel.dk/ og Ida Marengs http://idamarengs.blogspot.dk/. De fremstillede chokolademousse og creme brulée, som i øvrigt smagte helt utrolig godt.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar