lørdag den 12. januar 2013

Kanel kunstværker

Min veninde og jeg (i høj grad mest min veninde) lavede disse kanel kunstværker kort før nytår. Det er ikke rigtig kanelsnegle og vi kan vist heller ikke rigtig prale med at det for alvor ligner kanelsnurrer, så derfor - kanel kunstværker. 

Efter at have slået ordet "kunst" op på wikipedia og fået følgende betingelser; 
  1. Artefakt: Der skal være tale om et artefakt.
  2. Intentionalitet: Artefaktets intentionalitet skal rumme intentionen om at være kunst.
  3. Primær egenskaber: Artefaktets primære egenskab skal være den kunstneriske
må jeg nok indrømme at det muligvis er skyde lidt over målet, at kalde det vi fremstillede for kunstværker. Mest fordi den primære intention ikke var kunstnerisk, men derimod kulinarisk. Ikke desto mindre smagte de fantastisk, specielt lige da de var kommet ud af ovnen, men også dagen efter til min søsters flytning.

Ingredienser
2,5 dl mælk (vi brugte skummetmælk)
50 g gær (der kan godt skrues lidt ned for mængden)
1 æg str. M/L
100 g smeltet, afkølet smør
1 spsk sukker
1/2 tsk salt
ca. 500 g mel

125 g blødt smør
3 spsk kanel
180 g farin

1 æg
kanelsukker

Varm mælken op til den er varm nok til at få noget ud af gæren, men ikke varm nok til at slå den ihjel (fingervarm). Rør derefter gæren ud i mælken og tilsæt æg og smør. Når det er godt blandet tilsættes sukker og salt. Tilsæt til sidst melet, lidt af gangen, og ælt til du har en lind dej der hænger sammen. Form den til en kugle og sæt den til hævning i en skål med et rent viskestykke over, et lunt sted, til dejen har hævet til ca. dobbelt størrelse. Denne dej stod vel en god times tid plus det løse.

Lav fyldet imens. Det er helt utroligt nemt. Man tager smør, tilsætter kanel og farin og rører til det er godt blandet.

Når dejen har pustet sig godt op, tages den op af skålen og slås ned. Det kan godt virke som om, der er tale om borderline sisyfos arbejde her, men det er efter sigende ikke helt uden grund. Dejen rulles ud på et meldrysset bord til et rektangel. Smør fyldet på, og fold først den ene 1/3 af den korte side ind og derefter den anden fra modsat side. Dejen har nu en størrelse, som er 1/3 af den oprindelige. Brug en skarp kniv til at skære strimler af dejen med en bredde på på 1-2 cm og sno dem. Til sidst rulles de sammen på en måde, så det bliver en slags samlet yndefuld dejklump, eller hvis man er heldig, måske mere noget i stil med de vi fremstillede.

Lad kanel kunstværkerne hæve igen, en god halv times tid. Lige før de kommer i ovnen skal de pensles med sammenpisket æg og drysses med kanelsukker.

Bag kanel kunstværkerne ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 12-15 minutter, til de er gyldne i overfladen, sprøde udenpå og bløde indeni.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar