mandag den 25. februar 2013

Retro fastelavnsboller

En af de mange fordele ved at kunne bage er, at man bliver s?? dejlig uafh??ngig af h??jtidernes kommen og g??en. Har man fx lyst til honninghjerter i juli, jordb??rt??rter i november eller fastelavnsboller 2 uger efter fastelavn - ja s?? bager man bare nogle. S?? kan man ogs?? lave denne retro udgave, hvis man ikke er s?? meget til sm??r p?? sm??r-lag fyldt med mindre stivnet sm??r aka wienerbr??dsboller med fl??deskum - ikke at der i ??vrigt er noget galt med dem.


Ingredienser til ca. 30 boller 
200 g saltet sm??r
4 dl letm??lk
75 g g??r
4 spsk sukker
1 knivspids salt
2 ??kologiske ??g str. M/L
ca. 800 g mel
1 ??g til pensling


Smelt sm??rret i en gryde ved svag varme. Tag gryden af varmen og h??ld m??lken i. H??ld sm??r og m??lk i en r??remaskine og tils??t smuldret g??r. R??r ved svag hastighed mens der tils??ttes sukker, salt og sammenpiskede ??g. N??r det er godt blandet tils??ttes melet lidt af gangen, s?? det bliver godt indarbejdet i dejen. Stop med at tils??tte melet, n??r dejen er sammenh??ngende, men ikke for flydende. N??r man tager dejkrogen op, skal det tage ca. 3 sekunder f??r dejen slipper kun ved hj??lp af tyngdekraften. S?? er den klar. Hvis der bliver tilsat for meget mel bliver det sv??rere at lukke dejen ordentligt om fyldet. 

S??t dejen til h??vning i mindst en time et lunt sted med et viskestykke over. 

Kom lidt mel p?? fingrerne og bordet (meget lidt) og udrul dejen med en kagerulle til den har en tykkelse p?? ca. 4 mm. Sk??r firkanter af ca. 8x8 cm. L??g en teskefuld fyld p?? hver firkant og fold hj??rnerne ind over, til det bliver en lukket firkant. Tr??k hj??rnerne ind mod mindten, mens eventuelle huller lukkes imens. 

S??t bollerne p?? to bageplader og lad dem h??ve i 20 minutter. F??r de kommer i ovnen skal de pensles med sammenpisket ??g. Bag dem ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 15 minutter. 


Jeg lavede en 4-dobbelt portion med 6 forskellige slags fyld.


Remonce
100 g sukker
100 g marcipan
110 g bl??dt sm??r

Pynt
Lidt sm??r
Perlesukker

R??r sukker og marcipan godt sammen og tils??t derefter sm??rret. N??r det er godt blandet s??ttes det p?? k??l til det skal bruges - gerne natten over. Pynt med smeltet sm??r og perlesukker.


Remonce med ??ble
Tag halvdelen af ovenst??ende og tils??t et halvt ??ble sk??ret i fine tern, lige f??r dejen lukkes om fyldet. Pynt med gr??n (farvet hvid) chokolade.


Creme
1 god fed stang vanilje
1,5 dl piskefl??de
1 dl letm??lk
25 g sukker
2 ??ggeblommer
1 spsk maizena

Glasur
Flormelis
Lidt vand
Gul pastafarve
Sukkerfigurer

Skrab kornene ud af vaniljestangen og sk??r den derefter midt over. Bland vaniljestangen, vaniljekornene, piskefl??de,  m??lk og sukker i en gryde. Kog det op, mens der piskes. Bland ??ggeblommer og maizena i en sk??l og tils??t lidt af v??sken. Pisk det godt og h??ld s?? blandingen tilbage i gryden til resten. Kog cremen op i 3 minutter og h??ld den i en sk??l. Kom film over, og pres filmen helt ned til cremen. S??t cremen p?? k??l i mindst 2 timer. Pynt med gul glasur og en sukkerfigur p?? toppen.


Creme/chokolade
Tag noget af cremen, l??g det p?? dejen og kom et stykke m??rk chokolade (70%) ovenp??. Pynt med smeltet m??rk chokolade. Brug et kr??mmerhus af bagepapir til at spr??jte det p??.


Creme/mandler
Tag noget af cremen, l??g det p?? dejen og kom hakkede mandler p??, der forinden er skoldede, og afk??lede. Pynt med smeltet hvid chokolade.


Hindb??r/rabarbermarmelade
Tag ned i supermarkedet eller endnu bedre, en delikatesseforretning og k??b et glas hindb??r/rabarbermarmelade. Pynt med glasur af flormelis, lidt vand, r??d pastafarve og afslut med sm?? sukkerhjerter.


Serveres med champagne, kaffe, the og lemonade. Der kommer snarest en opskrift p?? sidstn??vnte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar