mandag den 25. februar 2013

Retro fastelavnsboller

En af de mange fordele ved at kunne bage er, at man bliver så dejlig uafhængig af højtidernes kommen og gåen. Har man fx lyst til honninghjerter i juli, jordbærtærter i november eller fastelavnsboller 2 uger efter fastelavn - ja så bager man bare nogle. Så kan man også lave denne retro udgave, hvis man ikke er så meget til smør på smør-lag fyldt med mindre stivnet smør aka wienerbrødsboller med flødeskum - ikke at der i øvrigt er noget galt med dem.


Ingredienser til ca. 30 boller 
200 g saltet smør
4 dl letmælk
75 g gær
4 spsk sukker
1 knivspids salt
2 økologiske æg str. M/L
ca. 800 g mel
1 æg til pensling


Smelt smørret i en gryde ved svag varme. Tag gryden af varmen og hæld mælken i. Hæld smør og mælk i en røremaskine og tilsæt smuldret gær. Rør ved svag hastighed mens der tilsættes sukker, salt og sammenpiskede æg. Når det er godt blandet tilsættes melet lidt af gangen, så det bliver godt indarbejdet i dejen. Stop med at tilsætte melet, når dejen er sammenhængende, men ikke for flydende. Når man tager dejkrogen op, skal det tage ca. 3 sekunder før dejen slipper kun ved hjælp af tyngdekraften. Så er den klar. Hvis der bliver tilsat for meget mel bliver det sværere at lukke dejen ordentligt om fyldet. 

Sæt dejen til hævning i mindst en time et lunt sted med et viskestykke over. 

Kom lidt mel på fingrerne og bordet (meget lidt) og udrul dejen med en kagerulle til den har en tykkelse på ca. 4 mm. Skær firkanter af ca. 8x8 cm. Læg en teskefuld fyld på hver firkant og fold hjørnerne ind over, til det bliver en lukket firkant. Træk hjørnerne ind mod mindten, mens eventuelle huller lukkes imens. 

Sæt bollerne på to bageplader og lad dem hæve i 20 minutter. Før de kommer i ovnen skal de pensles med sammenpisket æg. Bag dem ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 15 minutter. 


Jeg lavede en 4-dobbelt portion med 6 forskellige slags fyld.


Remonce
100 g sukker
100 g marcipan
110 g blødt smør

Pynt
Lidt smør
Perlesukker

Rør sukker og marcipan godt sammen og tilsæt derefter smørret. Når det er godt blandet sættes det på køl til det skal bruges - gerne natten over. Pynt med smeltet smør og perlesukker.


Remonce med æble
Tag halvdelen af ovenstående og tilsæt et halvt æble skåret i fine tern, lige før dejen lukkes om fyldet. Pynt med grøn (farvet hvid) chokolade.


Creme
1 god fed stang vanilje
1,5 dl piskefløde
1 dl letmælk
25 g sukker
2 æggeblommer
1 spsk maizena

Glasur
Flormelis
Lidt vand
Gul pastafarve
Sukkerfigurer

Skrab kornene ud af vaniljestangen og skær den derefter midt over. Bland vaniljestangen, vaniljekornene, piskefløde,  mælk og sukker i en gryde. Kog det op, mens der piskes. Bland æggeblommer og maizena i en skål og tilsæt lidt af væsken. Pisk det godt og hæld så blandingen tilbage i gryden til resten. Kog cremen op i 3 minutter og hæld den i en skål. Kom film over, og pres filmen helt ned til cremen. Sæt cremen på køl i mindst 2 timer. Pynt med gul glasur og en sukkerfigur på toppen.


Creme/chokolade
Tag noget af cremen, læg det på dejen og kom et stykke mørk chokolade (70%) ovenpå. Pynt med smeltet mørk chokolade. Brug et kræmmerhus af bagepapir til at sprøjte det på.


Creme/mandler
Tag noget af cremen, læg det på dejen og kom hakkede mandler på, der forinden er skoldede, og afkølede. Pynt med smeltet hvid chokolade.


Hindbær/rabarbermarmelade
Tag ned i supermarkedet eller endnu bedre, en delikatesseforretning og køb et glas hindbær/rabarbermarmelade. Pynt med glasur af flormelis, lidt vand, rød pastafarve og afslut med små sukkerhjerter.


Serveres med champagne, kaffe, the og lemonade. Der kommer snarest en opskrift på sidstnævnte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar