lørdag den 21. september 2013

Citron marengs tærte

Min absolutte yndlings spise når jeg er i Paris er lemon meringue pie. Jeg har flere gange prøvet at lave den selv, denne gang nogenlunde efter en opskrift fra the hummingbird bakery. Bunden og fyldet kan med fordel laves dagen før tærten skal spises og den holder sig fint på køl et par dage.


Ingredienser til bunden
200 g hvedemel
50 grahamsmel
100 g saltet smør
postevand

Kom hvedemel, grahamsmel og smør i en røremaskine (jeg bruger min elskede Kitchen Aid) og rør med en flad spartel ved lav hastighed til det er godt blandet og har en konsistens som savsmuld. Tilsæt 1 spsk koldt vand og rør igen. Fortsæt med at tilsætte vand 1 spsk af gangen indtil dejen er jævn og glat. Der skal ikke for meget vand i, men lidt mere end normalt fordi der er grahamsmel i dejen. Form dejen til en kugle der trykkes lidt flad og læg den på køl i ca. 1 time. 

Udrul dejen på et meldrysset bord. Læg den derefter over i et smurt tærtefad på ca. 25 cm. Gør klar til blindbagning ved at komme bagepapir og fyld i. Jeg har nogle fancy keramik tærtebagekugler, men mindre kan gøre det. Bag bunden ved 150 graders varmluft i 10 minutter. Fjern bagepapiret og tærtebagekuglerne og bag i yderligere 10 minutter. Dejen skal ikke være helt færdigbagt. 

Ingeredienser til citronfyld
8 pasteuriserede æggeblommer
2 dåser kondenseret mælk (der er ca. 397 g i hver)
8 økologiske citroner

Skyl citronerne grundigt og tør dem af. Riv skallen fint (kun det gule) og pres saften. Kom begge dele i en skål sammen med æggeblommer og kondenseret mælk. Jeg brugte en røreskål og et piskeris. Start for lav hastighed og øg, når ingredienserne er godt blandet. Det er meningen at massen skal tykne, men det gjorde min altså ikke. Måske fordi det var nogle helt utrolig saftige citroner jeg havde brugt. 

Kom citronmassen i den delvist bagte tærtebund og bag den ved 150 grader (ikke varmluft) i 20-30 minutter til fyldet er fast i de, men stadig en anelse blødt. Hvis man kan hælde fyldet af, er det for blødt. 

Lad tærten køle af og sæt den derefter på køl indtil fyldet er helt fast. Det tager formentlig mindst en time. Den kan sagtens være på køl natten over. 

Ingredienser til marengs
6 pasteuriserede æggehvider
325 g sukker

Kom æggehviderne i en røreskål og pisk indtil de er skummende, men stadig genenmsigtige. tilsæt derefter sukkeret 2 spsk. af gangen og pisk godt ved mellemhøj hastighed imellem til det hele er tilsat. Stop, når det danner stive toppe. Don´t overdo it. 

Kom marengsen på den afkølede tærte, så fyldet er helt dækket. Brug en spiseske til at forme toppe eller hvad du nu lige har lyst til. 

Bag tærten færdig ved 150 grader (ikke varmluft) i ca. 20 minutter lidt højt i ovnen. Marengsen skal være gylden og sprød. Jeg er ikke sikker på, at det er nødvendigt at bruge pasteuriserede æggeblommer, men det gjorde jeg, så derfor står det i opskriften. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar