mandag den 23. september 2013

Hyldebærsaft - som i de gode gamle dage

Jeg har den seneste tid haft en trang til konstant at have en saks og en kurv på mig, så jeg kunne få så mange hyldebær som muligt med hjem. Desværre befinder de fleste sig i private haver eller i en højde, som for mig kræver en stige eller en trampolin at få fat i. Derfor var jublende lykkelig, da jeg i går fik hyldebær fra vores venners have. Jeg fik omkring 1,3 kg som blev til 4 flasker hyldebærsaft. 


Her er opskriften pr. hele kilo hyldebær. Så kan man gange og dividerer alt efter, hvor mange hyldebær man er heldig at få. Det er på ingen måde en svær opskrift, men det er vigtigt at koge hyldebærerne længe nok (mindst 20 minutter) da de indeholde cyanid. Spis dem derfor aldrig rå.


Ingredienser
1 kg hyldebær med stilke
2 æbler (gerne syrlige)
1 økologisk citron
500 g sukker
0,5 l vand


Atamon

Start med at klippe det grønne af stængerne og skyl dem godt. Jeg fik en del forskrækkelser fordi jeg både er nærsynet, utrolig grundig og bange for edderkopper. Det skal man lige være forberedt på. Kom dem i en eller flere gryder.

Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i kvarte. Riv skallen af citronen og pres saften. Kom det hele ned i gryderne sammen med sukker og vand og bring det i kog. Blandingen koges mindst 20 minutter (gerne 25) til bærerne sprækker. 


Herefter er det meningen, at man skal bruge et klæde til at si saften igennem, men det havde jeg altså ikke. Derfor brugte jeg først en grov si til at si bær, stilke, æbler og citronskal fra. Derefter brugte jeg en finmasket si, som jeg normalt anvender til the. 

Skold glas eller flasker med kogende vand og atamon. Kog vandet og kom det i en stor gryde. Tilsæt lidt efter 1 spsk atamon pr 1 dl vand. Kom flasker og låg  i og skyl dem godt. Brug en tang til at fiske dem op på et rent viskestykke. Kom saften på de varme glas. Jeg brugte en tragt og den finmaskede si endnu en gang.


Flaskerne opbevares på køl. Saften smager bedst varm - blandet op med kogende vand.
 Man kan også koge suppe på den, som spises med æbler og tvebakker til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar