søndag den 10. november 2013

Hybenmarmelade med æbler og ingefær

Jeg har tilbragt mange dejlige sommerdage i min mands families sommerhus på sydfyn. Det slog mig pludselig i år, lige før det var for sent, at der er hyben på grunden. Der står simpelthen den mest fantastiske kæmpestore hybenbusk. Det er jo egentlig en invasiv art, der spreder sig som ukrudt, men det er en særdeles velsmagende en af slagsen. 


Denne marmelade indeholder hyben, æbler og ingefær. Det gode ved at lave marmeladen selv er, at man helt selv kan bestemme smagen. Man kan justere den med mere hyben, mere ingefær, mere syrlige æbler osv. efter smag, behag og forrådskammer. 


Hyben bliver løbende modne hen over sommeren, dog mest mod slutningen. Pluk dem løbende eller når der er mange på en gang. De kan med fordel fryses, når de er renset og bruges lidt af gangen. 


Ingredienser til 2-4 glas alt efter størrelse
730 g hyben
300 g æble uden skræl
15 g revet ingefær
2 dl vand
2 dl sukker


Start med at skylle hyben grundingt. Rens dem derefter ved at skære top og bund af, skære dem midt over og fjern al indmaden. Det tager tid, men det er det hele værd. 


Skyld dem igen og kom dem i en gryde. Skræl derefter æblerne (dette er ikke nødvendigt), fjern kernehuset og skær dem i grove stykker. Tilsæt dem til gryden sammen med fintrevet ingefær, sukker og vand. 


Kog marmeladen op og skru derefter ned for varmen, så marmeladen kan småsimre en times tid. Rør i den fra tid til anden. Tag gryden af varmen, når den har den ønskede konsistens. Medmindre man er glad for en god rustik marmelade, kan man anvende en stavblender til at opnå en mere smooth tekstur. 

Tilsæt evt. en halv teskefuld atamon for at forlænge holdbarheden.

Skold dine glas og låg i kogende vand tilsat atamon og sæt dem på et rent viskestykke. Kom den varme marmelade på glassene, skru låget på, vend dem hurtigt engang på hovedet og sæt dem til afkøling på køkkenbordet. 


Det er en marmelade som er lidt krydret og ikke for sød. Derfor er den god til både pandekager og boller. Jeg skal ikke kunne afvise, at den også ville være nice som bindeled mellem et par kagebunde - måske blandet op med lidt flødeskum.


Er klar til næste år!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar