fredag den 29. marts 2013

Klassisk jordb??rt??rte

Min ??ldste lilles??ster har f??dselsdag i marts. Hun ville gerne have jordb??rt??rte til sin f??dselsdag, s?? det fik hun. Det er m??ske ikke lige den mest indlysende for??rskage, men den er virkelig god, og dekorativ p?? et kagebord. Skal man bare lave en enkelt jordb??rt??rte, halveres nedenst??ende opskrift.


Ingredienser til en rund og en aflang t??rte

Creme
1 stang vanilje
3 dl piskefl??de
4 dl ??kologisk letm??lk
50 g sukker
4 ??ggeblommer
2 spsk maizena

M??rdej til bunden
1 vaniljestang
50 g flormelis
250 g ??kologisk mel
250 g saltet sm??r

Mazarinmassen
100 g bl??dt saltet sm??r
100 g marcipan
100 g r??rsukker
4 ??kologiske ??g str. M/L

Pynt
100 g genial m??rk chokolade
2 dl piskefl??de
Jordb??r efter behov


Creme: skrab kornene ud af vaniljestangen og sk??r den derefter midt over. Bland vaniljestangen, vaniljekornene, piskefl??den, m??lk og sukker i en gryde. Kog det op, mens der piskes godt. Bland ??ggeblommer og maizena i en sk??l og tils??t lidt af den varme v??ske. Pisk det hurtigt sammen og h??ld det s?? tilbage i gryden til resten af v??sken. Kog cremen op i 3 minutter og kom den derefter i en kold sk??l. Kom film over, og pres filmen helt ned til cremen, s?? der ikke kommer kondens. S??t cremen p?? k??l i mindst 2 timer.

Bund: Start med at skrabe kornene ud af vaniljestangen og tryk dem ud i lidt flormelis for at skille dem ad. Bland dem med det resterende flormelis og mel. Tils??t sm??r i mindre stykker og saml dejen hurtigt. S??t den derefter p?? k??l i mindst en time, gerne natten over. 

Mazarinmasse: R??r sm??r, marcipan og r??rsukker sammen. Tils??t derefter ??ggene et af gange og r??r til du har en ensartet masse.

Rul dejen ud med en kagerulle og kom den i en t??rteform med en diameter p?? 25 cm og en aflang t??rteform p?? ca. 30 x 10 cm. 

H??ld mazarinmassen i formene og bag dem i 15 minutter ved 200 grader (ikke varmluft). S??t dem derefter til afk??ling.

Pynt: Smelt chokoladen i vandbad og sm??r den over t??rterne. Pisk fl??den stiv og vend den med cremen. Fordel cremen p?? de to t??rter, ovenp?? chokoladen. Halver jordb??rerne eller sk??r dem i skiver og fordel dem ovenp?? cremen. Afslut eventuelt med lidt basilikum.


fredag den 22. marts 2013

Mormors squashkage

S?? blev det endelig tid til mormors squashkage. Jeg vil som regel gerne afpr??ve nye opskrifter og udvikle kager, men sp??rger jeg min mellemste lilles??ster, hvad jeg skal bage, er svaret altid det samme - mormors squashkage. S?? det gjorde jeg derfor til hendes f??dselsdag.


Det er en meget enkel kage. Nogen gange s?? er less bare more. Denne portion er til 2 rugbr??dsforme. Jeg bager altid to af gangen, fremfor at halvere opskriften. Hvis man ikke kan spise begge med det samme (det sker sommetider af uransagelige grunde), kan man fryse resten - gerne i skiver. Det smager s??rlig godt, hvis man lige varmer skiverne i ovnen  ved h??j temperatur, n??rmest direkte fra frost. 

Ingredienser til 2 kager
5 dl revet squash (ca. 1 stor eller 2 sm??)
2 dl neutral olie (fx solsikkeolie)
5 dl sukker
3 ??kologiske ??g (str. M/L)
5 dl ??kologisk mel
½ tsk. salt
3 tsk. vaniljesukker
2 tsk. kanel
2 tsk. natron
1/4 tsk. bagepulver
1½ dl ??kologiske solsikkekerner

I min mormors opskrift st??r der kort og godt: "175 grader, 1 time, to forme". Jeg giver lige opskriften lidt flere ord med p?? vejen.

Start med at rive squash groft, s?? det er klar. Bland derefter olie og sukker sammen i en r??remaskinesk??l og pisk det godt ved h??j hastighed. Tils??t derefter ??ggene et efter et mens der stadig piskes godt til. Imens blandes mel, salt, vaniljesukker, kanel, natron og bagepulver i en anden sk??l. Denne blanding r??res blidt i ??ggeblandingen - skift fra det almindelige piskeris til det flade piskeris p?? laveste hastighed. S?? snart det er blandet vendes  squash og solsikkekernerne i.

Kom bagepapir i to rugbr??dsforme og h??ld dejen i.

Bag kagerne ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 1 time p?? en rist placeret lidt under midten i ovnen. Tjek efter 30 minutter og derefter hver 10. minut. De er f??rdige, n??r der ikke h??nger dej ved mormors h??klepind.



Kan spises alene eller sammen med en smule creme fraise 18 %. Spiser man udgaven som har v??ret frosset og derefter opvarmet i ovn, kan vaniljeis varmt anbefales til. Skiverne bliver varme og spr??de og det er et rigtig godt match til isen.

l??rdag den 2. marts 2013

Moderne ??blestang

Her er en eftermiddagssnack, som kan laves af det man lige har i huset. Man kan udelade marcipan, skifte ??blerne ud med andre frugter og erstatte grahamsmel med almindeligt hvedemel. 


Ingredienser til to flotte st??nger
350 g saltet sm??r
2 dl letm??lk (eller hvad man nu lige har)
40 g g??r
2 spsk sukker
600 g hvedemel
200 g grahamsmel

Fyld
100 g bl??dt sm??r
100 g sukker
100 g marcipan
1 tsk maizena
150 g ??bler (ca. 2 stk.)
50 g rosiner

Finish
1 ??g
Lidt perlesukker


Smelt sm??rret i en gryde, tils??t m??lken og h??ld blandingen i en r??remaskine. N??r blandingen er fingervarm - det tog i dag nogenlunde samme tid, som det tager Morten Jensen at springe l??ngdespring 3 gange - smuldres g??ren i. R??r til den er opl??st og tils??t derefter sukker, hvedemel og grahamsmel. S??t den til h??vning i en halv times tid et lunt sted.

Fyld: Til remoncen blandes sm??r, sukker, marcipan og maizena. Skr??l ??blerne, sk??r kernehuset fra og sk??r ??blerne i sm?? firkanter. Bland dem med rosinerne.


Str?? en anelse mel ud p?? et helt rent bord og rul dejen ud til to rektangler p?? ca. 25x40 cm. Mark??r den midterste tredjedel og sk??r strimler ud fra hver side, skr??t nedad. Kom halvdelen af remoncen p?? hver og sm??r den ud i et j??vnt lag. Str?? ??blerne og rosinerne ud ovenp??. Nu skal stangen lukkes, hvilket sker ved at enden bukkes op, hvorefter strimlerne l??gges ind over midten, skiftevis fra h??jre og venstre side. Afsluttes som man startede.


S??ttes til h??vning i ca. 40 minutter. Pensles derefter med sammenpisket ??g og drysses med perlesukker. Bag st??ngerne ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 25 minutter. Tjek efter et kvarter og derefter l??bende. 

Jeg pr??vede det ikke, men ??blestangen bliver ikke s?? s??d i det, s?? man ville formodentlig godt kunne servere den med en kugle is eller to.