onsdag den 13. november 2013

De bedste bromb??rmuffins

Disse bromb??rmuffins blev solgt til mig som "de bedste bromb??rmufins" - eller var det ultimative? Uanset hvad, er der tale om virkelig gode muffins. Disse bromb??r er plukket dels ved en af Silkeborg s??erne og dels i min venindes have. Hun har en bromb??rbusk uden torne, hvilket jeg var utrolig imponeret af.


Ingredienser til 12 stk.
4 ??kologiske ??g str. M/L
250 g sukker
240 g ??kologisk mel
1 tsk bagepulver
150 g smeltet sm??r
175 g marcipan
160 g bromb??r + 36 stk.

  • Pisk ??g og sukker til en lys og luftig masse. 
  • Si mel og bagepulver sammen og vend de i skiftevis med det smeltede afk??lede sm??r. 
  • Riv marcipanen groft og vend den i. 
  • Tag halvdelen af dejen fra og vend de 160 g bromb??r i. 
  • Tag 12 muffinsforme og kom den lyse dej i. S??t derefter tre bromb??r i hver og h??ld den  farvede dej over. De bliver fyldt n??sten til randen.
  • Bag dem ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 25 min.

Jeg bruger altid en fast form. S?? kan man n??jes med at anvende en enkelt papirform pr. muffin.


s??ndag den 10. november 2013

Hybenmarmelade med ??bler og ingef??r

Jeg har tilbragt mange dejlige sommerdage i min mands families sommerhus p?? sydfyn. Det slog mig pludselig i ??r, lige f??r det var for sent, at der er hyben p?? grunden. Der st??r simpelthen den mest fantastiske k??mpestore hybenbusk. Det er jo egentlig en invasiv art, der spreder sig som ukrudt, men det er en s??rdeles velsmagende en af slagsen. 


Denne marmelade indeholder hyben, ??bler og ingef??r. Det gode ved at lave marmeladen selv er, at man helt selv kan bestemme smagen. Man kan justere den med mere hyben, mere ingef??r, mere syrlige ??bler osv. efter smag, behag og forr??dskammer. 


Hyben bliver l??bende modne hen over sommeren, dog mest mod slutningen. Pluk dem l??bende eller n??r der er mange p?? en gang. De kan med fordel fryses, n??r de er renset og bruges lidt af gangen. 


Ingredienser til 2-4 glas alt efter st??rrelse
730 g hyben
300 g ??ble uden skr??l
15 g revet ingef??r
2 dl vand
2 dl sukker


Start med at skylle hyben grundingt. Rens dem derefter ved at sk??re top og bund af, sk??re dem midt over og fjern al indmaden. Det tager tid, men det er det hele v??rd. 


Skyld dem igen og kom dem i en gryde. Skr??l derefter ??blerne (dette er ikke n??dvendigt), fjern kernehuset og sk??r dem i grove stykker. Tils??t dem til gryden sammen med fintrevet ingef??r, sukker og vand. 


Kog marmeladen op og skru derefter ned for varmen, s?? marmeladen kan sm??simre en times tid. R??r i den fra tid til anden. Tag gryden af varmen, n??r den har den ??nskede konsistens. Medmindre man er glad for en god rustik marmelade, kan man anvende en stavblender til at opn?? en mere smooth tekstur. 

Tils??t evt. en halv teskefuld atamon for at forl??nge holdbarheden.

Skold dine glas og l??g i kogende vand tilsat atamon og s??t dem p?? et rent viskestykke. Kom den varme marmelade p?? glassene, skru l??get p??, vend dem hurtigt engang p?? hovedet og s??t dem til afk??ling p?? k??kkenbordet. 


Det er en marmelade som er lidt krydret og ikke for s??d. Derfor er den god til b??de pandekager og boller. Jeg skal ikke kunne afvise, at den ogs?? ville v??re nice som bindeled mellem et par kagebunde - m??ske blandet op med lidt fl??deskum.


Er s?? klar til n??ste ??r!


tirsdag den 5. november 2013

L??kre sm??kager med kokos og havregryn

Hvad end du har brug for v??rtindekager, morgenmadskager, koncentrationskager eller kontorkager er disse svaret. De er spr??de, lidt chewy, luftige og l??kre. 


Ingredienser til n??rmestuendelig mange sm??kager
150 g sm??r
100 g kokosmel
100 g havregryn
1 tsk bagepulver
2 ??kologiske ??g str. M/L
250 g sukker

  • Start med at smelte sm??rret i en gryde. 
  • Bland herefter kokosmel, havregryn og bagepulver i en sk??l og r??r sm??rret i. 
  • Imens piskes ??g og sukker p?? en r??remaskine eller med en elpisker til det er lyst og luftigt. 
  • Vend de to blandinger sammen og brug to teskeer til at s??tte dejen p?? bageplader bekl??dt med bagepapir i klatter p?? st??rrelse med en femmer og ca. ½ cm h??je. Der skal v??re rigeligt med mellemrum dem, da de flyder meget ud.

Bag sm??kagerne ved 180 grader p?? n??st??verste rille i ca. 6-8 minutter alt efter st??rrelse. Der er meget kort tid mellem succes og sk??ndsel.


Lad dem k??le af p?? en rist, m??ske lidt i lag. Hvis de mister deres spr??dhed kan de "t??rres" lidt i ovnen ved 100 grader (ikke varmluft) i 5-10 min.

s??ndag den 3. november 2013

Tiramis??

Jeg har v??ret s?? ufattelig heldig i Gr??kenland at m??de en fantastisk s??d italiener, Davide Deiana. Han har forsynet mig med hele to opskrifter, den ene kommer her og er en opskrift p?? en klassisk Tiramis??. Den smager aldeles fremragende - let, cremet og elegant.


Ingredienser til ladyfingers
3 ??kologiske ??ggeblommer
3 ??kologiske ??ggehvider
60 g sukker
65 g ??kologisk mel

Pisk ??ggeblommerne med 10 g af sukkeret til en luftig ??ggesnaps. N??r man skraber bunden med piskeriset, skal det helst ikke knase. 

Pisk resten af sukkeret (50 g) med ??ggehviderne til piskeriset danner toppe der bliver, der hvor de blev efterladt. 

Vend nu forsigtigt de to sammen med en dejskraber, mens melet sis i. 

Tag en bageplade bekl??dt med bagepapir og h??ld dejen ud p?? den. Glat den ud til en firkant med en dejskaber til den har en tykkelse p?? ca. 1 cm. Man kan ogs?? lave de klassisk formede "lady fingers", men det her er helt ??rligt bare lettere .

Den bages midt i ovnen ved 180 grader (ikke varmluft) i 15 minutter til den er gylden. Lad den k??le af og sk??r den derefter i 3 stykker, som passer til en rugbr??dsform.



Ingredienser til Tiramis?? cream
3 ??ggeblommer
7 spsk sukker
250 g Mascapone
3 ??ggehvider 
(jeg anvendte pasteuriserede ??g, men det g??r ikke noget for smagen)

Pisk ??ggeblommerne med sukkeret p?? samme m??de som f??r. Tils??t derefter Mascapone lidt af gangen og pisk ind imellem, til det bliver en ensartet masse. 

Pisk samtidigt ??ggehviderne stive og vend dem forsigtigt i ??ggesnapsen. 

Ingredienser ??vrigt
espresso kaffe
Marsala
god kakao


I en dyb tallerken blandes espresso kaffen med Marsala. Jeg anvendte min mands dyre espressomaskine, men mindre kan g??re det. Hvor meget Marsala der skal i er en smagssag. Jeg brugte ca. en halv deciliter, men n??ste gang kommer jeg nok mere i.

Dyp nu bundene i v??sken. Det skal g?? ret hurtigt, da de skal suge v??sken, men ikke v??re fuldst??ndig gennembl??dte og dryppende. 

L??g skiftevis en bund og et lag Tiramis?? cream til toppen er n??et. S??t den p?? k??l i nogle timer - gerne natten over, til den har sat sig. F??r servering sis der kakao p?? toppen og det skal seri??st v??re den bedste kakao man overhovedet kan opdrive, fordi den skal spises som den er, s?? at sige. 


+
=
Bliss