fredag den 30. maj 2014

Sommerkage uden mel

Det gode ved kager er, at man kan bage dem til noget n??r alle lejligheder og de fleste s??tter pris p?? lidt s??dt. Disse kager blev bagt til en barned??b hos min gode veninde og var en stor succes. 


Jeg lavede en firdobbelt portion og holdt en af kagerne uden creme. S?? kan kagen b??de spises af glutenallergikere og laktoseintolerante. Jeg fik kagen f??rste gang til en f??dselsdag og blev n??dt til at bede om opskriften. Mener den stammer fra bagebogen "Kager der smager". 

Ingredienser til bunden
200 g r??rsukker
3 ??kologiske ??g str. M/L
200 g mandler

Ingredienser til cremen
1½ dl piskefl??de
1 vaniljestang
1½ dl creme fraise 38%
3 spsk flormelis

Ingredienser til fyldet p?? toppen
Friske b??r, jeg brugte jordb??r, hindb??r, bl??b??r og bromb??r, but anything goes
citronmelisse

F??rst bages bunden. Dette kan g??re dagen f??r kagen skal serveres. Start med at komme bagepapir i bunden af en springform p?? ca. 24 cm. Sm??r siderne p?? formen med sm??r eller olie, hvis kagen skal v??re helt laktosefri. T??nd ovnen p?? 175 grader (ikke varmluft).

Kom sukker og ??g i en sk??l og pisk dem sammen, til det er en lys og luftig masse. Sukkeret skal v??re helt opl??st, s?? det ikke knaser, n??r man smager p?? det, for det g??r man jo. Imens males mandlerne til fint mandelmel. Jeg bruger en minihakker til det. N??r ??ggesnapsen er klar vendes mandelmelet i og dejen h??ldes i formen med det samme. Bag bunden i ca. 30 minutter og afk??l den i formen p?? en rist.


N??r bunden er afk??let piskes fl??den til skum. Fl??k vanilje stangen og skrab kornene ud. Tv??r dem ud i flormelis for at skille dem ad pisk dem derefter i creme fraisen sammen med resten af flormelissen. Vend til sidst creme fraisen sammen med fl??deskummet og kom det p?? bunden i et j??vnt lag.


Skyl b??rerene grundigt, t??r dem af med k??kkenrulle og kom dem p?? kagen. Slut af med skyllet og t??rret citronmelisse.



s??ndag den 25. maj 2014

Bananlagkage med chokolademousse

Jeg har f??et lov til at lave en masse lagkager p?? det sidste og her er en lidt utraditionel, men stadig virkelig l??kker en af slagsen. Det er en lagkage, hvor bundene rent faktisk smager af noget, s?? fyldet kan v??re meget simpelt.


Det er en kage, som kan forberedes i god tid og bare st?? klar i k??leskabet, til den skal serveres. 

Ingredienser til chokolademousse
150 g m??rk chokolade - 70%
6 pasteuriserede ??ggeblommer
50 g sukker
3,75 dl piskefl??de

Ingredienser til banankagebunde
3 ??kologiske ??g str. M/L
175 g sukker
100 g sm??r
125 g hvedemel
1 tsk bagepulver
2 sm?? bananer eller en meget stor

En h??ndfuld valn??ddekerner + 8 p??ne til pynt


Chokolademousse: Smelt chokoladen i en sk??l over vandbad og s??t sk??len til afk??ling p?? k??kkenbordet. Pisk ??ggeblommerne og sukker sammen og pisk derefter i en anden sk??l fl??den til fl??deskum. Vend f??rst chokoladen i ??ggesnapsen og vend derefter dette i fl??deskummet. Kom chokolademoussen i en spr??jtepose og kom den i k??leskabet, til bundene er klar.

Banankagebunde: Pisk ??g og sukker til en lys og luftig masse. Jeg bruger en r??remaskine, s?? jeg kan smelte sm??rret imens. Jeg bruger mikrob??lgeovnen og det skal kun varmes op, til det lige pr??cis er smeltet. Bland derefter mel og bagepulver sammen og vend det i dejen skiftevis med det smeltede sm??r. Mos bananen og vend den i dejen, til den er j??vnt fordelt. 

H??ld dejen i en springform p?? ca. 18 cm i diameter, som er foret i bunden med bagepapir. Bages ved 190 grader (ikke varmluft) i ca. 40-50 minutter. 

Tjek med en tynd strikkepind om kagen er f??rdig og lad den k??le af i formen p?? en bagerist. N??r kagen er helt afk??let deles den i tre bunde. Jeg har et utroligt fancy stykke kraftig st??ltr??d, men en br??dkniv kan bestemt ogs?? g??re det.

Hak valn??dderne s??dan lidt til den grove side. 


Samling: Kom en bund i en st??lring eller tilbage i springformen foret med husholdningsfilm. Spr??jt et lag chokolademousse p?? og str?? de hakkede valn??dder udover. Sm??r en anden bund med lidt chokolademousse og kom den med chokolademoussen nedad i formen. Gentag herefter processen og l??g den sidste bund. Kom kagen p?? k??l i et par timer, s?? den kan s??tte sig. Den kan ogs?? st?? natten over. 

N??r kagen skal pyntes bruges det sidste chokolademousse, der sm??res ud over kagen i et j??vnt lag. De sidste valn??dder kommes p?? toppen og s?? er den faktisk klar til servering. Ellers kan den opbevares p?? k??l indtil da. 


Snorlige l??kker kage.

s??ndag den 18. maj 2014

Regnbuelagkage med hvid chokolade, marcipan og jordb??r

N??r Det Europ??iske Melodix Grand Prix afholdes i K??benhavn, m?? man som minimum bidrage med en kage. S?? for at hylde de store forskelle der trods alt er inden for Europas gr??nser, kommer her en kage i (n??sten) alle regnbuens farver. 


Ingredienser til chokoladecremen
250 g hvid chokolade 
5 dl piskefl??de

Ingredienser til bundene
330 g sm??r
375 g sukker
490 g mel
1,5 tsk bagepulver
3,75 dl m??lk
9 ??ggehvider

Bl??, gr??n, r??d, orange og gul pastafarve

Pynt

jordb??r
marcipan
kageflag

Chokoladecremen: Start med chokoladecremen, da den skal k??le af f??r brug. Hak den hvide chokolade fint og kom den i en sk??l. Varm fl??den op til lige under kogepunktet og h??ld den derefter over chokoladen. Lad det st?? et par minutter og r??r derefter godt rundt, s?? det bliver blandet helt. S??t den derefter p?? k??l til den er afk??let (mindst et par timer) og gerne natten over. N??r du skal bruge den pisker du den blot op, til du har en creme der er rimelig fast i k??det. 

Bundene: R??r sm??r luftigt og tils??t derefter sukker. Pisk til lyst og luftigt. Bland mel og bagepulver og si det i sm??rblandingen skiftevis med m??lk. Start og slut med mel. R??r ved lav hastighed. Pisk ??ggehviderne ved medium hastighed til de er stive og vend dem forsigtigt i dejen. Del dejen i 5 lige store portioner, som hver is??r tilf??res en pastafarve. Kom hver portion i en springform med en diameter p?? ca. 18-20 cm, som er foret med bagepapir i bunden og bag dem ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 15-20 minutter. Bundne skal v??re gennembagte men ikke t??rre. 


Samling af kagen: Kagen samles ved at sm??re den hvide chokoladecreme mellem alle bundne samt p?? toppen og rund p?? siderne. Marcipanen rulles ud og sk??res i lige store ??nsker. Tykkelsen og st??rrelsen afh??nger af, hvor stor ens k??rlighed for marcipan er. Skyl jordb??rerne og kom den sirligt p??, s?? de d??kker hele kagen. Spid til sidst kagen med alverdens flag. 


Skulle der v??re jordb??r i overskud, spises de blot som de er.

l??rdag den 17. maj 2014

Festlagkage med hindb??rmousse

Endnu en sk??n lagkage. Denne gang har jeg fors??gt mig med lidt forskellige bunde og ??n slags fyld. Der er s??d marengs, syrlige hindb??r og alt det i mellem.


Ingredienser til de hvide bunde
125 g bl??dt sm??r
125 g sukker
2 ??kologiske ??g str. M/L
125 g ??kologisk hvedemel
½ tsk bagepulver
2 spsk skummetm??lk

Ingredienser til chokoladebunden
1 ??kologisk ??g str. M/L
50 g hvedemel
40 g m??rk chokolade
40 g bl??dt sm??r
40 g sukker
1/4 tsk bagepulver
1 spsks skummetm??lk

Ingredienser til hindb??rmousse
150 g frosne hindb??r
1 blad husblas
3 dl piskefl??de

Pynt
marcipan
friske hindb??r

marengs
75 g sukker + 1 spsk
1/4 dl vand
40 g pasteuriserede ??ggehvider

Hvide Bunde: Pisk sm??r og sukker til det er lyst og luftigt. Pisk ??ggene sammen og tils??t dem lidt efter lidt under konstant kraftig piskning. Sigt mel og bagepulver sammen og vend det forsigtigt i dejen. Tils??t til sidst m??lken og vend den i. H??ld dejen i en springform p?? ca. 20 cm i diameter, som er foret med bagepapir i bunden. Bages ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 25 minutter. Tjek med en tynd strikkepind, om den er f??rdig. Afk??les i formen og sk??res derefter til 2 bunde. Sk??r toppen af, s?? bundene bliver helt j??vne. 

Chokoladebund: Smelt chokoladen langsomt over vandbad. Del ??gget i blommer og hvider. Pisk ??ggehviden stiv.Pisk sukker og ??ggeblomme sammen til det er lyst og luftigt og tils??t derefter forsigtigt det bl??de sm??r.Bland mel og bagepulver og tils??t skiftevis med den smeltede chokolade. Til sidst tils??ttes m??lken, hvilket bl??dg??r dejen.Vend forsigtigt den piskede hvide i med en spartel og h??ld dejen i en springform med en diameter p?? ca. 18 cm. Bag bunden ved 160 grader (varmluft)  i ca. 20 minutter. 

Hindb??rmousse: L??g husblas i en sk??l med rigeligt vand i ca. 10 minutter. Kog b??rerene op og mos dem derefter til ukendelighed. Lad massen k??le lidt af i gryden. Vrid vandet af husblassen og r??r det i hindb??rmassen, til det er smeltet. Pisk fl??den stiv og vend hindb??rerne i. 

Samling af kagen: L??g den chokoladebunden p?? et fad og kom et lag hindb??rmousse p??. L??g derefter en hvid lagkagebund p?? og derp?? endnu et lag hindb??rmousse. Dette toppes af med den sidste hvide lagkagebund og resten af hindb??rmoussen som sm??res p?? toppen og hele vejen langs siderne. Kom kagen p?? k??l, mens pynten forberedes. 



Marengs: H??ld sukker og vand i en gryde og kog det op til 115 grader uden at r??re i det. Sukkeret skal v??ret helt smeltet. Pisk ??ggehviderne stive og drys den ene spiseske sukker i. Pisk derefter sukkervandet fra gryden i ??ggehviderne i en tynd str??le og forts??t med at piske, til sk??len har stuetemperatur og marengsen er blevet fast i det. N??r man tager piskeriset op skal marengsen h??nge ved uden at dryppe. 

Rul marcipanen ud i enten en lang strimmel eller flere sm??. Jeg har ikke bordplads nok til at rulle marcipanen ud i et, s?? jeg laver altid flere sm??. Kom marcipanen rundt om kagen og pres toppen af kanten sammen med to gafler for at f?? lidt m??nster. 


Skyl de friske hindb??r grundigt og n??nsomt og t??r hver enkelt af med k??kkenrulle. Placer dem rund omkring p?? kagen. Kom marengsen i en spr??jtepose med en rund tylle og spr??jt den p?? kagen i sm?? toppe. 


Kagen smager udem??rket sammen med lidt ros?? champagne.


fredag den 16. maj 2014

Lagkage med hvid chokoladecreme og rabarber

N??r man bliver 3 ??r, skal man have en rigtig f??dselsdagslagkage. Her er et bud p?? en med rabarber fra f??dselarens egen have.


Kagen kan med fordel samles dagen f??r og b??de rabarberkompotten og chokoladecremen kan forberedes to dage f??r. 

Ingredienser til bundene
125 g bl??dt sm??r
125 g sukker
2 ??kologiske ??g
125 g ??kologisk hvedemel
½ tsk bagepulver
2 spsk skummetm??lk

Ingredienser til rabarberkompot
225 g rabarberstilke
4 spsk sukker

Ingredienser til hvid chokoladecreme
200 g hvid chokolade
4 dl piskefl??de
½ vaniljestang (af den fuldfede slags)

Pynt
Fondant
lidt piskefl??de
flormelis
pastafarve

Bunde: Pisk sm??r og sukker til det er lyst og luftigt. Pisk ??ggene sammen og tils??t dem lidt efter lidt under konstant kraftig piskning. Sigt mel og bagepulver sammen og vend det forsigtigt i dejen. Tils??t til sidst m??lken og vend den i. H??ld dejen i en springform p?? ca. 20 cm i diameter, som er foret med bagepapir i bunden. Bages ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 25 minutter. Tjek med en tynd strikkepind, om den er f??rdig. Afk??les i formen og sk??res derefter til 3 bunde. Sk??r eventuel toppen af, s?? bundene bliver j??vne. 

Rabarberkompot: Rens rabarberne og sk??r dem i meget sm?? tern. Kog dem op sammen med sukkeret i sm?? 10 minutter og lad kompotten k??le af, f??r den kommes p?? k??l.

Chokoladecreme: Hak chokoladen til den er helt findelt og kom den i en sk??l man kan piske i. Fl??k vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom dem og selve vaniljestangen i en gryde sammen med fl??den. Varm fl??den op til lige under kogepunktet og h??ld den derefter over den hakkede chokolade. Lad den st?? et par minutter og r??r derefter chokoladen og fl??den godt sammen. S??t den p?? k??l til den er helt afk??let, gerne natten over, f??r den piskes op til en creme. 


N??r bundene, kompotten og chokoladecremen er klar til brug, samles lagkagen. L??g den f??rste bund p?? et fad. Kom f??rst kompot p?? og derefter chokoladecreme. Dette gentages p?? den anden bund. 


L??g til sidst den sidste bund p?? og sm??r den resterende chokoladecreme p?? toppen og p?? siderne. 


Kagen kan serveres som den er eller pyntes. Min var pyntet med hvid fondant, som var tyndt udrullet samt et flerfavet tog - ogs?? i fondant. Jeg kom lidt fl??deskum rundt i kanten med en spr??jtepose og en rund tylle. 


Teksten var skrevet med glasur best??ende af flormelis, vand og pastafarve. Jeg brugte et kr??mmerhus af bagepapir til at skrive med. 


Skal opbevares p?? k??l indtil servering.


Kagen kan spises med kagegaffel, gaffel, spiseske, teske eller - med de bare n??ver.

tirsdag den 13. maj 2014

Yoghurtis med bromb??r og skumfiduser

Jeg har fra verdens bedste og mest bet??nksomme kollega f??et denne utroligt smukke isd??se. Jeg p??t??nker at anvende den mange gange, men det f??rste der f??r lov at bo i den er denne bromb??ris.


Ingredienser
200 g bromb??r (jeg brugte frosne)
2 spsk ahornsirup
150 g miniskumfiduser (eller de store klippet i mindre stykker)
500 g gr??sk yoghurt 10%


Varm bromb??rerne op i en gryde, til de bliver bl??de igen. Tils??t ahornsirup og blend dem derefter med en stavblender.

R??r det sammen med yoghurten og tils??t skumfiduserne.

H??ld isen i en beholder og kom den i fryseren. R??r i den hver 20 minut cirka, s?? du undg??r at den krystalliserer som min. 



s??ndag den 11. maj 2014

Lagkage med creme, bl??b??r, jordb??r og br??ndte mandler

Dette er en lagkage baseret p?? de rester jeg lige havde i k??leskabet. Man kan erstatte b??rerne af andre og cremen med ren fl??deskum. Undlade de br??ndte, tilf??je makroner osv. 


Ingredienser
0,75 dl r??rsukker
0,75 dl mandler

3,5 dl piskefl??de
2 dl vaniljecreme (kan erstattes af fl??de)
5 dl bl??b??r
3 lagkagebunde
1 bakke jordb??r 

Start med at lave de br??ndte mandler. Kom sukker p?? en pande og smelt det til karamel. Kom herefter mandlerne p?? og r??r rundt til de alle er d??kket. H??ld herefter massen over p?? et stykke bagepapir for at k??le af. 


Pisk fl??den til fl??deskum og vend cremen heri. S??t det herefter p?? k??l, til det skal bruges. Opskrift p?? vaniljecreme kan findes her: www.snackaround.dk.


Skyl bl??b??rerne godt og blend dem herefter med en stavblender. Sm??r dem p?? alle tre lagkagebunde. Jeg bager som regel selv mine lagkagebunde, men k??bte kan ogs?? sagtens bruges. Bare ikke billigste papagtige udgaver af dem. Opskrift p?? lagkagebunde kan findes her: www.snackaround.dk.


Fordel herefter fl??deskumscremen p?? de tre bunde med en ske eller en dejskraber.  


Skyl jordb??rerne og sk??r dem i kvarte eller mindre stykker. Fordel dem p?? en lagkagebund af gangen og saml herefter kagen.  


Hak de br??ndte mandler og kom dem p?? lagkagen.