fredag den 2. januar 2015

Solbærlagkager i hasselnøddefavn

Jeg var så heldig at bage kage til en 1 års fødselsdag hos en dejlig græsk dreng. Denne opskrift giver to små lagkager med en diameter på 20 cm. Nok til ca. 20 personer. Det er en simpel men meget velsmagende lagkage. 


Ingredienser til bundene
375 g blødt smør
375 g sukker
6 økologiske æg str. m/l
375 hvedemel
1,5 tsk bagepulver
6 spsk mælk
Smør til formene

Ingredienser til solbærmousse
300 g frosne solbær
2 blade husblas
1 spsk sukker
ca. 2 spsk flormelis
6 dl piskefløde

Ingredienser til krokant
70 g hasselnøddekerner
100 g sukker

Ingredienser til pynt
400 g marcipan
blå pastafarve
ca. 150-200 g hasselnøddekerner
3 dl piskefløde
1 æggehvide
flormelis

Bundene:Pisk smør og sukker sammen, til det er let og luftigt. Pisk æggene sammen og tilsæt dem lidt efter lidt, så de bliver pisket godt ind i massen. Sigt mel og bagepulver sammen og rør det forsigtigt i dejen. Rør til sidst mælken forsigtigt i. Kom bagepapir i bunden af to springforme med en diameter på 20 cm. Eller bag bundene over to gange. Smør siderne med lidt smør. Bag kagerne ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 40 minutter. Tjek efter 30 minutter, om de er gennembagte med en hæklepind og fortsæt herefter hver 5. minut. Afkøl dem i formen og skær dem derefter igennem 

Solbærmousse: Kom husblas i en skål med rigeligt koldt vand. Hæld derefter solbær og sukker i en gryde og varm det langsomt op. Tag det af varmen og brug en stavblender til at få en lidt mere jævn masse. Smag til med flormelis. Vrid vandet af husblassen og rør det i solbærmassen. Mens det afkøler lidt, piskes fløden til skum og vendes derefter i. For at samle kagen fores springformene med film og de første bunde kommes i. Halvdelen af solbærmoussen fordeles og hakket krokant (se nedenfor) kommes på. Smør massen ud til et jævnt lag. Kom de næste bunde på og gentag processen. Til slut kommes den sidste bund på. Brug noget ekstra film til at pakke formene ind og sæt dem på køl til moussen har sat sig. Måske et par timer - jeg havde mine i køleskabet natten over. 


Krokant og pynt: Kom alle hasselnødderne på en bageplade og rist dem i ovnen ved 160 graders varmluft i små 10 minutter. Når de er afkølet gnidres skallerne af mellem håndfladerne. Til krokanten kommes sukkeret på en pande og varmes op til det er blevet til en gylden karamel. Herefter tilsættes hasselnødderne og vendes hurtigt rundt, så de er helt dækket af karamel. Kom massen på en bageplade med bagepapir og lad det køle af. Resten af nødderne hakkes til pynt. Til marcipanlåget æltes farven ind i marcipanen med hænderne, hvorefter den rulles ud til to låg. Der kan med fordel laves ét af gangen. 


Fløden piskes til skum og størstedelen smøres langs siderne på kagen, hvorefter de hakkede hasselnødder kommes på. 


De sidste flødeskum sprøjtes på toppen langs kanten med en stjerneformet tyl. 


Til skriften piskes æggevide med flormelis, til det har en tyk konsistens. Kommes i et kræmmerhus lavet af bagepapir og sprøjtes på. 


Nødderne må gerne være hakket lidt groft, så der er bid i.


.......og så er der fest.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar