onsdag den 22. juli 2015

Rosinboller

N??r man tr??nger til en pause fra speltkvinder og pal??om??nd er det her en virkelig udm??rket m??de at g??re det p??. Der er ikke skyggen af moderne kostr??d i disse boller, men de smager fantastisk og sender en tilbage til den ubekymrede barndom. 


Denne opskrift tager udgangspunkt i frk. Jensens opskrift fra den moderne udgave af bogen. 

Ingredienser 
60 g bl??dt sm??r
1 dl kogende vand
1½ dl ??kologisk minim??lk
½ tsk fint salt
2 spsk sukker
1 tsk kardemomme 
1 ??kologisk sammenpisket ??g
20 g g??r
ca. 500 g mel
75 g rosiner


Kom sm??r i en sk??l og overh??ld det med det kogendevand. R??r med en tr??ske til det er sm??rret er smeltet. Tils??t m??lk, salt, sukker, kardemomme og 2/3 af ??gget. R??r det sammen f??r der tils??ttes g??r og r??r derefter grundigt igen. Til sidst tils??ttes melet i mindre portioner. R??r til at starte med og ??lt med fingrene, n??r dejen bliver mere fast i det. Tils??t rosinerne midtvejs. S??rg for at dejen ikke bliver for bastant. Den f??rdige dej skal v??re blank og elastisk. Lad dejen h??ve et lunt sted til dobbelt st??rrelse med et kl??de over. 

Sl?? dejen ned og ??lt den godt. Del dejen i 16 stykker og tril dem til boller. S??t dem p?? en bageplade med bagepapir og lad dem h??ve til dobbelt st??rrelse med et kl??de over. 

Pisk lidt vand i resten af ??gget og brug det til at pensle bollerne med. Bag bollerne i ved 225 grader (ikke varmluft) i ca. 12 minutter. 


Spis dem lune med koldt sm??r og en kop the.

mandag den 20. juli 2015

Stikkelsb??rfyldte vandbakkelser

Sommertid er sommerhustid og det gode ved sommerhusomr??der er al den lokale frugt og gr??nt man kan f?? fingrene i. Jeg var s?? heldig at finde store m??ngder gr??nne stikkelseb??r p?? Sydfyn. De er godt syrlige, s?? de passer perfekt til en fl??deskumscreme i nogle luftige vandbakkelser. 

Opskriften p?? vandbakkelserne er fra den gode gamle klassiker "Frk. Jensen". 



Ingredienser til vandbakkelser
2 dl vand
100 g sm??r
1 knivspids salt
1 tsk sukker
100 g hvedemel
ca. 3 ??kologiske ??g str. M

Ingredienser til stikkelsb??rkompot
200 g gr??nne stikkelsb??r
100 g sukker 1 vaniljestang

Ingredienser til stikkelsb??rcreme
lige dele stikkelsb??rkompot og fl??deskum

Stikkelsb??rkompot: Rens stikkelsb??r og kom dem i en gryde. Skrab kornene ud af vaniljestangen og tils??t dem sammen med stangen og sukkeret. Kog det op og lad det derefter simre i en god halv time. Skum j??vnligt af. S??t det til afk??ling.


Vandbakkelser: Start med at piske ??ggene sammen i en sk??l for sig. Kom vand, sm??r salt og sukker i en gryde og bring det i kog. Sku ned p?? laveste blus og tils??t alt melet under kraftig omr??ring. N??r dejen er glat og ensartet tages gryden af blusset. Tils??t ??ggemassen lidt af gangen og r??r kraftigt ind i mellem. Stop med at tils??tte ??g, n??r dejen er lind. Den skal ikke v??re flydende.

S??t dejen p?? en bageplade bekl??dt med bagepapir med to teskeer. Bag dem ved 210 grader (ikke varmluft) i 20 minutter. Husk ikke at ??bne ovnen, mens de bager. Efter de 20 minutter tages en vandbakkelse ud for at tjekke, om den falder sammen. I s?? fald bages de resterende 4 minutter til.




Stikkelsb??rcreme: Vend stikkelsb??rkompot sammen med fl??deskum og kom det i en spr??jtepose/frysepose. Sk??r eller klip et lille hul i vandbakkelserne og spr??jt cremen ind i passende m??ngder.


Serv??r dem gerne med et glas bobler. For eksempel sol??r/??blemost med danskvand.